Žene u crnom: Podrška novinarki Snežani Čongradin

Foto: N1
Foto: N1

Atmosfera linča, koju najdirektnije podstiču aktuelni nosioci vlasti u Srbiji na čelu s A. Vučićem, ovih je dana rezultirala još jednim brutalnim pozivom na linč. Ovog puta na tapetu je ugledna novinarka dnevnog lista Danas Snežana Čongradin a izvršilac je službenik Fudbalskog saveza Srbije. FSS se licemerno ogradio od svog zaposlenika, a državno tužilaštvo zasad ćuti (da je kojim slučajem žrtva pretnje neko iz vrhova države ili neki član porodice aktuelnog predsednika republike sigurno je da bi tužilaštvo hitno reagovalo).

Mlaka reakcija FSS-a može da se objasni činjenicom da se ta organizacija nikad nije suočila sa delovanjem huliganskih i kriminalnih bandi koje se prikazuju kao fudbalski navijači i koje, neretko uz otvorenu podršku nekih državnih institucija i na podsticaj vodećih likova režima na vlasti, godinama seju strah i haos na ulicama Beograda i drugih gradova (a čiji su prethodnici devedesetih godina učestvovali u zločinima počinjenima u susednim zemljama).

 

Krajnje je vreme da se stane na kraj nekažnjivosti širenja atmosfere linča! Jer, ne treba da zaboravimo: nakon verbalnog nasilja sledi i fizičko nasilje. Nakon poziva na linč sledi i linčovanje.

 

Izražavajući punu podršku Snežani Čongradin, redakciji Danasa i Nezavisnom udruženju novinara Srbije, očekujemo da će organi tužilaštva ovoga puta postupiti u skladu sa zakonom i na taj način dati svoj doprinos uklanjanju verbalnog nasilja iz javnog diskursa.

Tagovi

Povezani tekstovi