NUNS pozdravlja odliku Ustavnog suda da ukine sporne odredbe Zakona o javnom informisanju

Posebno je značajna odluka da se spreči mogućnost zabrane medija i vrati pravo građanima da budu kao fizička lica osnivači medija, kao i stavljanje van snage enormnih kazni, koji su mogle da ugroze rad i opstanak medija, i prebacivanje profesionalnih delikata u privredne prestupe za koje postupak pokreće država.


Podsećamo da je NUNS u fazi usvajanja Zakona zahtevao sve te izmene.


NUNS će pažljivo pratiti primenu odredaba koje su ostale na snazi i poziva Ministarstvo kulture Srbije i pravosudne organe da to isto čine, jer se samo na taj način može ustanoviti njihova svrsishodnost.


Takođe, pozivamo Ministarstvo kulture i Vladu Srbije da u budućoj zakonodavnoj aktivnosti ne prave greške kakve su učinjene prošle godine ishitrenim i  nedovoljno promišljenim izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju bez konsultacija sa stručnom javnošću i bez javne rasprave o predloženim rešenjima.


Predstojeća rasprava o medijskoj studiji i donošenje medijske strategije biće prilika da se medijsko zakonodavstvo zaokruži dugoročno, ali taj važan posao ne može biti urađen dobro bez znanja, volje i učešća novinara, medija, novinarskih udruženja i medijskih poslovnih asocijacija.


 Sekretarijat NUNS-a


 U Beogradu 22. jula 2010.

Tagovi

Povezani tekstovi