ZAPLENJENA IMOVINA KURIRA

Dalje se ističe da su ovlašćena lica u preduzećima NIP Glas-Beograd, NIP Kurir-Info i Ronako iz Opova, čiji je vlasnik Rodić, duže vreme odbijala da poreskim inspektorima dostave potrebnu dokumentaciju. Prema njihovim rečima, kao i u svakom drugom slučaju neizmirenje obaveza u zakonom propisanom roku, nosi za posledicu prinudnu naplatu popisom, procenom i plenidbom.

– Radisav Rodić je izjavio da ne poseduje finansijsku dokumentaciju, ali je tu dokumentaciju Poreska policija našla upravo u njegovom poslovnom prostoru. Poreska kontrola je dugo trajala jer je namerno otezano s dostavljanjem svakog pojedinačno traženog dokumenta – navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Radisav Rodić, vlasnik Glasa javnosti i Kurira, reagujući na saopštenje Poreske uprave ocenjuje da je ona postala „fabrika najprljavijih neistina“. Rodić u saopštenju navodi da je neistina da je sistematski odbijao poreskim inspektorima da dostavi neophodnu dokumentaciju. Prema njegovim rečima poreski inspektori su tražili dokumentaciju iz perioda od 1990. – 1999, a da se previđa činjenica da mu je ta ista policija 2000. obila magacin i zaplenila dokumentaciju. Rodić pita da li Poreska policija ima pravo da traži dokumentaciju stariju od 10 godina, i tvrdi da je poreska policija samovoljno upala u računovodstvo i oduzela dokumentaciju po sopstvenom nahođenju. On optužuje ministra finansija Dinkića da je zloupotrebio položaj.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava nezadovoljstvo zbog razmera koje je dobila provera poslovanja Kurira i podseća na pismo koje je povodom 100 dana boravka finansijske inspekcije u ovom listu, pre mesec dana, NUNS uputio Ministarstvu finansija. S obzirom da je tada ostao bez odgovora NUNS javno apeluje na ministra Dinkića da utiče na ubrzanje i okončanje kontrole poslovanja.

U saopštenju NUNS zaključuje da je svaki pritisak na medije, posebno onaj koji potiče od državnih organa, nedopustiv.

Tagovi

Povezani tekstovi