PRELOM „POLITIKE”

Ova izjava se može shvatiti i kao lični stav poznatog režisera, ali i kao poruka novog Upravnog odbora preduzeća čija je osnovna delatnost danas štamparska (poseduje jednu od najmodernijih rotacija za štampu magazina na ovim prostorima) i upravljanje nekretninama (vlasništvo nad palatom „Politika” u Makedonskoj 29, zgradama u Makedonskoj 31, Cetinjskoj 3 i Despota Stefana – nekada 29. novembra – 24). „Politika a. d.” je takođe i sa 50 odsto suvlasnik preduzeća „Politika novine i magazini” (ostalih 50 odsto su u posedu nemačkog VAC-a), koje, pored „Politike”, izdaje još jedan dnevni list („Sportski žurnal”) i još desetak magazina („Zabavnik”, „Ilustrovana politika”, „Bazar” i druge).

U novi UO „Politike a. d” izabrane su ličnosti od nesumnjivog ugleda u javnosti: pored Emira Kusturice, u ovom telu su sada i akademik Matija Bećković, potpredsednik Komercijalne banke dr Predrag Mihajlović, savetnik premijera Koštunice Aleksandar Simić, a po slovu statuta još dva predstavnika zaposlenih u ovom preduzeću i generalni direktor.

Za pohvalu je što je država – jer ove su ličnosti izabrane na inicijativu vlade Srbije – pokazala interes za akcionarsko društvo u kojem, kad se svedu računi, s javnim preduzećima ima većinski udeo. „Politici a. d.” je neophodna pomoć vlade da savlada teško nasleđe iz 90-ih godina prošlog veka, kada je firma materijalno opustošena, pre svega zbog toga što je list „Politika” bio jedan od stubova režima i služio jednoj ličnosti i jednoj destruktivnoj političkoj opciji, urušivši pri tome decenijama građen ugled i poverenje čitalaca.

„Politika a. d.” iz tog perioda duguje milione evra, pre svega Komercijalnoj banci, i ima određeni deo obaveza prema državi. U poslednje tri godine ona je, međutim, izlaz iz krize potražila u promišljenoj razvojnoj politici (investicija u savremenu štamparsku tehnologiju), tako da bi, ako joj se pomogne da se oslobodi tog bremena prošlosti, s velikim samopouzdanjem gledala u budućnost.

To će svakako biti veliki izazov za novi Upravni odbor. Ali, sudeći po izjavama njegovog novog predsednika, prioritet je na drugoj strani – to je uređivanje lista „Politika”.

Oslobodivši se Miloševićevih stega, „Politika” je od 5. oktobra 2000. do danas mukotrpno radila da povrati svoj kredibilitet, da iz traumatičnog iskustva devedesetih izvuče pravi nauk: da nikome više ne služi. Da bude građanski list građanske Srbije, okrenut istovremeno i svom narodu i svetu, da se vrati svojoj prosvetiteljskoj misiji koju su joj još 1904. udahnuli osnivači, da se na svojim stranicama zalaže za jednu demokratsku i evropsku Srbiju, ekonomski prosperitetnu i građanski tolerantnu Srbiju u kojoj vladaju pravo i socijalna pravda.

„Politika” je neposredno posle oktobarskog demokratskog prevrata nekim čudom izbegla i da postane partijski plen. Ljudi koji je od tada vode i uređuju nisu pripadnici nijedne političke partije niti intimusi bilo koje političke ličnosti. To nam je pomoglo da obnovimo poverenje čitalaca, ali je, istovremeno, u minulih bezmalo pet godina smetalo mnogima koji su uvereni da „Politika” treba da bude samo njihova.

Tako je ostalo i kad je, u martu 2002, suočena sa iznudicom pronalaženja stranog partnera da bi opstala i stvorila uslove da prosperira, „Politika” odlučila da se udruži s velikom nemačkom medijskom grupacijom VAC. S njom je sklopljen takav ugovor koji podrazumeva podelu poslova i odgovornosti, konsenzus u donošenju ključnih odluka – i uređivački suverenitet redakcije.

VAC je u nekoliko navrata otkako je u „Politici” bio, uz redakciju, važan bedem odbrane te uređivačke nezavisnosti i slobode, kada su, u raznim kontekstima i raznim povodima, iz vlasti vršeni pritisci i crtani profili glavnih urednika.

Otuda su u najmanju ruku teško razumljive, a svakako zbunjujuće reči novog predsednika Upravnog odbora „Politike a. d.” da „Politika treba da se prelama iz naše, a ne iz tuđe glave”. Iz čije se to tuđe glave do sada prelamala? Koje to evropske standarde poslednjih godina nije poštovala i kada je zanemarivala činjenicu da je „njeno tržište narod koji živi na ovoj teritoriji”. Pa ko ju je, svih ovih godina, kupovao? Ili u kojim je to prilikama prethodni Upravni odbor zastupao praksu da je važnije „da li je Šreder oboleo od kijavice” od „problema s kojima se suočavaju građani Srbije i Crne Gore” (iz izjave Kusturice „Novostima”)?

Želeli bismo da verujemo da je samo reč o nespretnoj formulaciji dobrih namera, kao i da se pri pomeni „naše glave” ne misli na glavu vlasti.

„Nema demokratije bez slobodnih novina, ni slobodnih novina bez slobodne `Politike`”, konstatovao je, podsetimo, prilikom svoje posete „Politici” kao prvoj redakciji posle preuzimanja dužnosti predsednika Savezne Republike Jugoslavije, 10. jula 2001, dr Vojislav Koštunica, danas predsednik Vlade Republike Srbije.


Milan Mišić

Tagovi

Povezani tekstovi