Ko smešta u "haški kazamat"?

U završnici jučerašnje sednice, izmene Zakona o javnom informisanju bile su radikalima povod da se za skupštinskom govornicom međusobno utrkuju ko će više da nagrdi „patološkog lažova“, „narkomanku“, „ološa“, „stranog plaćenika koji radi na potkopavanju Srbije“ Natašu Kandić. Uz nju je spomenut Veran Matić kao „prenosilac laži“ preko „antisrpskog plaćeničkog medija“ kakav je B92 i ostala „antisrpska bratija“. Pri tom su radikali veličali Srpski nacional koji piše o „dobro plaćenom poslu od strane Soroša i stranih agentura čije pare idu u džep Nataše Kandić“. Oni su stali u zaštititi „jedne časne Srpkinje“ – sudije Danice Marinković – kojoj je Kandić, navodno, htela da „napakuje haški kazamat“.


 – Džefri Najs, jedan od ozloglašenih likova iz antisrpskog tribunala, nije uspeo da dokaže nikakve navode da je ta žena, sudija – sada bez posla i krova nad glavom, koja je jedva izvukla živu glavu – naređivala srpskoj policiji da vrši zločine nad Albancima na Kosovu i Metohiji. Na te bezočne laži se pozivao Najs, i na pisma koja je dobio od Nataše Kandić – izjavila je Nataša Jovanović (SRS). Po njenoj oceni biće teško da se utvrdi stvarni identitet osnivača ili urednika pojedinih glasila, „jer biste onda morali da krenete preko granice, pa da odete do američke vlade i do Soroša, da bi se videlo koji su sve kanali finansiranja tih medija“. To je, zaključuje Jovanović, najprljaviji medijski rat. Zato su radikali u časopisu Velika Srbija objavili članke koji govore kako su brutalni zločini činjeni nad Srbima u Srebrenici, koju su, kako kaže Jovanović, Muslimani žrtvovali.


Neposredan povod za ovu „digresiju“, koja je obeležila jučerašnju raspravu, bio je amandman Vjerice Radete (SRS), koji je Zakonodavni odbor prethodno odbacio zbog uvredljive sadržine. Radeta u svom amandmanu traži da se u evidenciju javnih glasila ne dozvoli upis „javnog glasila koje prenosi notorne laži patološkog lažova Nataše Kandić“. Radeta je za govornicom pročitala obrazloženje amandmana u kome navodi da „patološke laži Nataše Kandić štete ugledu i pravnom poretku Sribije i moraju biti sankcionisane“.
Ova rasprava je „osvežena“ i zapažanjem radikala da Miloš Aligrudić, predsednik Zakonodavnog odbora, koji je, navodno, „tendenciozno odbacio amandman Radete“, da se ne bi zamerio Nataši Kandić, nedelju dana nije viđen u parlamentu. U Aligrudićevu odbranu, ustao je posalnik DSS Vukosav Tomašević, navodeći da je Aligrudić službeno, a ne privatno, u Briselu.
Ovome je prethodila raspava o drugim zakonima, pa je, povodom izmena Zakona o registraciji privrednih subjekata, ministar privrede Predrag Bubalo izneo, kako je rekao, najsvežiju informaciju „da je 68.000 preduzeća podnelo zahtev za usklađivanje sa novim zakonom, odnosno za prenos upisa u jedinstveni registar. To, po Bubalu, dokazuje da je čišćenje neaktivnih preduzeća dalo rezultata. „Da ne bi bilo zabune, zbog javnosti, ovo prevođenje u novi registar je besplatno“, rekao je Bubalo, i dodao da očekuje da će ove godine biti postignut rekord u broju novoosnovanih preduzeća. Prema njegovim navodima, do sada je to bilo 7.000 godišnje, a sada, u prvoj polovini godine, 5.480.


M. T.

Tagovi

Povezani tekstovi