Gde je novinarska etika?

Najviše tekstova koji su za temu imali nasilje nad decom, a u kojima je kršen etički kodeks objavljivanjem imena i fotografija žrtava ili osumnjičenih počinilaca, tokom prošlog meseca objavljeno je u Glasu javnosti i Kuriru, a gotovo nijedan u Politici i listu Danas, pokazuje izveštaj Medija centra.

U izveštaju koji se bavi kršenjem etičkih kodeksa novinarstva u štampanim medijima navodi se da novinari moraju poštovati pravilo da niko nije kriv ako ne bude dokazano suprotno.U novinarstvu u Srbiji danas nezaobilazni su senzacionalizam, objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina i ogovaranja i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat, kaže se u izveštaju.

Psiholog Vesna Brzev Ćurčić kaže da poplavu izveštaja o zlostavljanju dece u medijima u Srbiji uzrokuje ne samo učestalost takvih pojava, već sve veća otvorenost društva prema pitanju zlostavljanja. „Poplavu zapravo čini činjenica da je zlostavljanje postalo vidljivo kao socijalni fenomen, da je prestalo da bude tabu, da se sve više stručnjaka bavi tom oblašću, da se sve više ljudi podstiče da prijave zlostavljanje i da su uvedene neke mere pravne regulative, pa to oslobađa žrtve potrebe da prijavljuju. Zlostavljanja nema toliko više, koliko se više o tome piše“, kaže ona.

Insitirajući na tome da nije na strani zločinaca, Vesna Brzev Ćurčić naglašava da naslovna strana novina na kojoj je fotografija osumnjičenog za zlostavljanje i ubistvo deteta s podnaslovom „Srbijo, gledaj ko je ubio dete“ predstavlja nasilje i nad čitaocima. Ona dodaje da niko, a posebno mediji, ne sme da osudi pre pravosnažne sudske presude.

Tagovi

Povezani tekstovi