Stručna rasprava: Sudska praksa u medijskopravnim postupcima

talking2

[box align=’box-center’ id=’2844′]

U prvom delu rasprave biće predstavljen NUNS-ov projekat Besplatna pravna pomoć novinarima i drugim medijskim radnicima.

Na skup su pozvani predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva kulture i informisanja, sudije, tužioci, advokati, pravni i medijski eksperti, novinari i urednici, nevladine organizacije, predstavnici međunarodnih organizacija – OEBS-a, Delegacije Evropske komisije i Saveta Evrope. 

NUNS-ov projekat Besplatna pravna pomoć novinarima i drugim medijskim radnicima podržavaju organizacije Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders) i Pravni tim za zaštitu prava novinara (Media Legal Defence Initiative). 

 

<!—->

 

Izveštaj 

Video

Izvor: MC web televizija

[box align=’box-center’ id=’2887′]

Mediji o događaju

  • REGULISATI PRAVA NOVINARA

(FoNet) – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uskoro će predstaviti prototip ugovora koji bi trebalo da reguliše prava novinara unutar matičnih redakcija, najavio je danas predsednik NUNS Vukašin Obradović.

„Planirali smo da napravimo prototip ugovora između vlasnika medija i glavnog urednika, ali i između glavnog urednika i novinara, kojim bi se štitio profesionalni integritet i novinara i urednika“, rekao je Obradović na pres konferenciji posvećenoj pravnoj pomoći novinarima. On je napomenuo da će sa prototipom ugovora upoznati novinare, ali i udruženja koja okupljaju vlasnike medija.

Menadžer projekta besplatne pravne pomoći novinarima Maja Vasić Nikolić je rekla da pravni tim NUNS trenutno zastupa 14 novinara u 10 slučajeva, a da su u tri slučaja donete pravosnažne presude u korist novinara. Ona je dodala da će se, u saradnji sa organizacijom Branitelji ljudskih prava, pokrenuti i pilot projekat ranog upozoravanja. „Cilj ovog projekta je da se više bavimo prevencijom, a ne lečenjem nečega što se već desilo“, objasnila je Vasić.

Prema rečima programskog direktora Branitelja ljudskih prava Gorana Miletića, svako kome su u Srbiji ugrožena ljudska prava, među kojima ima dosta novinara, mora da ima siguran pravni put i siguran pristup pravdi.

 

  • NAJČEŠĆE TUŽE ZBOG KLEVETE
izvor: Danas – Najčešći osnov tužbi protiv novinara, urednika i vlasnika medija su kleveta i uvreda, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS), koji od 2011. godine pruža besplatnu pravnu pomoć svojim članovima – novinarima i drugim medijskim radnicima u medijskopravnim procesima. Ovaj program predviđa dve vrste pomoći – besplatno pravno savetovanje, kao i besplatno zastupanje na sudu. 
 

  • NUNS BESPLATNO ZASTUPA NOVINARE
izvor: Novi magazin – Nezavisno udruženje novinara Srbije trenutno besplatno zastupa 14 novinara u ukupno deset slučajeva. 
Do sada su tri slučaja rešena u korist tuženih članova NUNS-a, rečeno je na stručnoj raspravi “Sudska praksa u medijskim postupcima” na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati NUNS-a.

Nastavak>>>

 

  • NOVINARI NA SUDU

izvor: Peščanik.net – Nakon 2000. godine međunarodna zajednica i donatori koji su podržavali žrtve kršenja ljudskih prava procenili su da će političke promene u Srbiji nužno dovesti do opadanja nasilja i pristisaka na slobode, posebno novinara, kao i da će reakcija policije i pravosuđa na takve slučajeve biti sasvim drugačija. Pretpostavljalo se, konačno, i da će imovinsko stanje novinara biti bolje te da će i sami biti sposobni da potraže zaštitu kada su im prava ugrožena.

Nastavak>>>

 

  • ZA DVE GODINE 129 ZAHTEVA NOVINARA ZA PRAVNI SAVET

izvor: EurActiv.rs – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je u protekle dve godine primilo 129 zahteva novinara za pravni savet a na sudu je besplatno zastupalo ukupno 17 novinara, rečeno je 24. juna na predstavljanju rezultata projekta pružanja bepslatne pravne pomoći novinarima. Novinari su se obraćali za savet u vezi sa profesionalnim i radnim pravima, kao i autorskim pravima. Na predstavljanju rezultata projekta je ocenjeno da su novinari i dalje izloženi različitim vrstama pritisaka, uključujući zloupotrebu radnih prava.

Nastavak>>>

Tagovi

Povezani tekstovi