Obradović: Bez medijskih zakona bitka je izgubljena

vule

[box align=’box-left’ id=’2853′]

Bez donošenja odgovarajućih medijskih zakona i uvođenja sistemskih rešenja u ovoj oblasti, mediji i novinari u Srbiji, BiH i drugim zemljama regiona će (p)ostati sredstvo manipulacije i neće moći da se bave svojom osnovnom misijom: informisanjem građana u cilju zaštite javnog interesa“. Ovo je istakao predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović na debati „Mediji, politika i moć“, koja je održana u subotu 22. juna u Banjaluci.

Debatu su organizovali Udruženje BH novinari – Klub novinara Banjaluka i Fondacija Fridrih Ebert u BiH, u sklopu projekta „Debatni press klub“.

Vođeni maksimom da je „vest samo ono što se od novinara na sve načine pokušava sakriti, dok je sve ostalo propaganda“, novinari iz Banjaluke su organizovali debatu u dva panela. U prvom je vođena rasprava o aktuelnom pokušaju izmene Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH, kojim se, po oceni medijskih profesionalaca i NVO aktivista, pokušava, pod plaštom zaštite privatnosti, sprečiti pristup informacijama od javnog interesa.

O ovoj temi su govorili novinarka i pravnica mr Gordana Katana, zamenik ministra pravde BiH Srđan Radulj, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Petar Kovačević, zamenik ombudsmana BiH Predrag Raosavljević i predstavnica Transparensi Internešnela Ivana Korajlić.

Zaključeno je da dostupnost informacija ne sme biti izuzetak, nego pravilo i da se mora sprečiti donošenje zakona u kome bi se izgubila pretpostavka dostupnosti svi podataka u posedu organa vlasti.

U drugom panelu je bilo reči o manipulaciji informacijama i kvazi informacijama, kao i o tabloidizaciji medijskih sadržaja, kojima se zamagljuju suštinski bitne teme i problemi kako bi se javnost „navela na pogrešan trag“ – da se bavi trivijalnostima ili „sknadalima“, dok ostaju skrivene informacije o raspolaganju najznačajnijim društvenim resursima i donošenju najvažnijih odluka.

O iskustvma Srbije u ovom kontekstu govorio je Vukašin Obradović, a situaciju u BiH, iz ugla javnog servisa, predstavio je Igor Požgaj, urednik emisije „Odgovorno“ na Radio televiziji Republike Srpske. Iz ugla političara o ovoj temi je govorio Velimir Sakan, predstavnik opozicione Partije demokratskog progresa, dok se predstavnici vladajućeg SNSD-a, iako uredno pozvani, nisu pojavili na debati.

U debati je učestvovalo tridesetak novinara, NVO aktivista, političara i javnih radnika iz Banjaluke, Kotor Varoša i Sarajeva.

Sekretarijat NUNS-a

Tagovi

Povezani tekstovi