I muškarci protiv nasilja

nasilje-nad-zenama

[box align=’box-left’ id=’4464′]

Srbija u Evropi – u parlamentu sede i govore uglavnom žene! Ovako bi glasio agencijski izveštaj da su mediji bili zainteresovani za skupštinski dnevni red prošle i ove sedmice. Jer, poluprazne parlamentarne klupe popunile su – narodne poslanice. I govorile su uz vrlo malu pomoć kolega. Ženska parlamentarna mreža učinila je podvig i naterala predstavnike vlasti i opozicije da budu na istoj strani!

<!—->

Povod ovakvom saglasju je dramatičan – nasilje nad decom i nasilje u porodici koje je isplivalo na površinu predlogom usvajanja konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i o zaštiti dece, kao i o saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja. Zvuči rogobatno, a lako se prevodi – pravo na život!

Podatak koji je saopštila Tamara Tripić (DS) da policija u Srbiji godišnje primi više od 20.000 prijava za porodično nasilje bio je dovoljan alarm za uzbunu. Tim pre što je ove godine već ubijeno 37 žena u tzv. partnerskim odnosima. Pet žrtava je više nego čitave prošle godine. “Možda bi neka Ljubica, Svetlana, Maja danas bile žive da je država radila malo više i malo brže”, kaže Tamara Tripić, uz ogradu da većina žrtava ne prijavi zlostavljanje u porodici.

Ni muškarci nisu ostali bez zaštite, pošto je u Srbiji svaka četvrta žrtva porodičnog nasilja među tzv. jačim polom.

<!—->U pomoć koleginicama pritekao je i predsednik parlamenta Nebojša Stefanović jasnim stavom da je “svaka vrsta nasilja apsolutno neprihvatljiva” i pozivom kolegama da se uključe u raspravu: “Pred nama je konvencija koja će popraviti stanje u zakonodavstvu, koja nas obavezuje na određene korake, ali pre svega važno je za naše društvo da mi sami uradimo mnogo više nego što smo radili do sada. Muškarci moraju da progovore o tome, da se uključe u to i pokažu da shvataju problem”.

Ne možemo se, kaže Stefanović, pomiriti s tim da neko maltretira žene: “Nasilnicima ćemo uputiti jasnu poruku, potrudićemo se da pooštrimo kazneno zakonodavstvo, Srbija hoće da bude zemlje u kojoj se nasilje neće tolerisati”.

Poslanica URS Jelena Travar Miljević predložila je formiranje kriznog centra za žrtve silovanja: “Nema razloga da Srbija nema nacionalni SOS telefon koji bi radio 24 sata, svakog dana u nedelji”.

Napokon, onaj agencijski izveštaj s početka teksta bio bi prava poslastica da su mediji temu smatrali iole interesantnom za izveštavanje!

(Ovaj tekst je deo projekta „Socijalno ugroženi – nevidljivi u društvu“, koje sprovodi Nezavisno udruženje novinara Srbije NUNS, uz podršku Ministarstva za rad, scijalnu politiku i zapošljavanje. Novi magazin je medijski partner.)

 

 


Tagovi

Povezani tekstovi