На добитку су пирати

У Србији где се практично све странице– сем РТС могу сматрати пиратским, јер немају ваљану дозволу за рад, емитери већ дуго очекују да се објави конкурс за доделу фреквенција. Конкурс међутим не може да се распише пре него се усвоји План расподеле фреквенција. Тај технички документ треба да одговора на питање колико има места у етру а да при том домаћи емитери не ометају суседе као и колико предајника може да се распореди и на којим локацијама Што се овај одавно спремљен документ не усваја, теже је рећи јер сви надлежни и заинтересовани имају своја објашњења и оправдања.


Прошле седмица неколико удружења емитера као што су Апрес, Спектар и РТВ Прес као и представници Радиодифузне агенције (која такав конкурс треба да распише) саопштили су да цео посао кочи Агенција за телекомуникације( Рател). Управо та агенција по закону треба поменути План да предложи Министарству за капиталне инвестиције и после усвајања могуће је говорити о конкурсу. План је сачинила група стручњака коју је формирала РРА јер у време почетка посла Рател није био конститусан. Управо чињеница да нису суделовали у изради документа Агенцију за телекомуникације спречава да исти предложе министарству. Др Јован Радуновић председник УО Ратела сматра да се то коси са њиховом стручном етиком. То што се етарски хаос наставља па и увећава ( појавом неких новим пиратских станица) криве Министарство за капиталне инвестиције. Кажу да су тек недавно добили средства и запослили потребне стручњаке а од министарства очекују хардвер, софтвер, приступ бази података и контролно мерним центрима, опрему. Док се све темељно не проучи расписивање конкурса је „ продаја магле” сматра Радуновић.


Таква објашњења Александру Васићу заменику председника Савета РРА личе на ону народну „ село гори баба се чешља”. Каже да је био присутан састанку у Министарству за капиталне инвестиције када је стручњацима Ратела ради оперативности нуђено да у просторијама тог министарства обаве потребне контроле „ али они то хоће у својим просторијама и тврди су у ставу да им министарство обезбеди хардвер и софтвер. Инсистирањем на независношћу и формалним разлозима заправо нам краду време”. Мисија ОЕБС је омогућавала да врло повољно купе лиценциран софтвер али то нису хтели правдајући се да такав софтвер треба да „ развије српска памет”. Наравно и то је могуће каже Васић али је питање када ће се то десити и ко је спреман да чека. Иначе подсећа да је Рател за пола године добио 48 милиона динара из буџета што је три пут више него што је добила РРА а учинка нема.


Када ће цело ово замешатељство да се разреши нико не жели да прогнозира. Можда ће какав такав излаз бити пронађен после сутрашњег састанка коме ће поред представника емитера, министарства за капиталне инвцестиције, Радиодифузне и Агенције за телекомуникације присуствовати и представници ОЕБС– а како би се из прве руке обавестили о домаћим етарским неспоразумима.


М.Петрић

Tagovi

Povezani tekstovi