Hajka na novinare

Osam policajaca i dva oficira u civilu provalili su 15. februara u pres-ofis u naposrednoj blizini ambasade SAD, bez naloga za pretres. Isleđivanje je trajalo puna dva sata. Inspektori su optužili kvartet za špijunažu, za rad bez dozvole, kao i za posedovanje ilegalne satelitske telekomunikacione opreme i krijumčarenje deviza.


Dolaskom advokata Beatris Mtetve pretres je okončan. Inspektori su obećali gospođi Mtetve da će «sutra ponovo doći i sigurno uhapsiti izveštače», preneo je južnoafrički dnevnik «Mejl end gardijan».


Četvorica izveštača sa jednog od najtežih terena za novinare na svetu (po oceni francuske nevladine organizacije «Reporteri bez granica») odlučila su da odmah napuste zemlju. Po važećim zimbabveanskim zakonima, naime, osumnjičeni za bilo kakvo subverzivno delovanje protiv režima mogu ostati u istražnom zatvoru 28 dana bez prava na kauciju i konktakte sa advokatima!


«Tamnovanje u Zimbabveu je iskustvo koje čovek ne želi ni svojim neprijateljima», izjavio je Jan Rat, nakon prelaska u Bocvanu.
Gotovo istovremeno, Angus Šo, dugogodišnji dopisnik AP iz Zimbabvea, prešao je u Zambiju, Brajan Litam se motociklom odvezao do južnoafričke granice i, koristeći haos na prelazu Bajtbridž, prebacio se u zemlju Rta dobre nade.


Četvrti novinar, Kornelijus Nduna, optužen za posedovanje «opasnih video snimaka o oružanoj obuci mladih jurišnika Mugabeove parrtije», nakon višednevnog skrivanja uspeo je da napusti Zimbabve.


Petra Tornikop, dopisnik londonskog Dejli telegrafa, jedini je preostali strani izveštač u ovoj podsaharskoj zemlji. Vesto o progonu četvorice novinara obišla je svet i naišla na osudu.


«Zvanična vlast u Zimbabveu redovno šikanira novinare, progoni opoziciju, kriši svaki nagoveštaj slobodnog društva, pogotovo medije», preneo je juče Bi-Bi-Si ocenu Ričarda Baučera, portparola Stejt departmenta.


Zvanični Zimbabve nije se ni osvrnuo na bekstvo novinara.

T. Vujić

Tagovi

Povezani tekstovi