Disciplinovanje novinara

Slovenija je krajem prošle nedelje dobila novi zakon o nacionalnoj Radio-televiziji kojim se, prema švrstom uverenju stručne javnosti i dela opozicionih političkih partija, ta javna ustanova stavlja u funkciju vladajuće Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše.


-Kada bi takav zakon bio usvojen u Hrvatskoj, bio bi to dovoljan razlog za nezapočinjanje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.rekao je u debati u parlamentu jedan od opozicionih poslanika. Novi zakon o javnoj radio-televiziji zamenjuje zakon iz 1994. godine, za koji se jednako smatralo da ne zadovoljava demokrtaske standarde, pre svega zato što zaposlene novinare stavlja u položaj državnih službenika. U „disciplinovanju“ novinarske profesije na javnoj RTV, međutim, novi zakon ide i dalje. Njegova rešenja bitno jačaju ulogu parlamenta u programskom i kadrovskom profilkiranju ove informativne kuće.


Programski savet će ubuduće imati samo programske i neke kadrovske nadležnosti, dok će glavnu funkciju preduzeti Nadzorni savet, koji će usvajati statut ifinansijski plan. Nadzorni savet će,takođe, birati generalnog dierktora koj će, istina uz saglasnost Pragramskog saveta, imenovati direktora radija i direktora televizije, a na njihov predlog i odgovorne urednike programa. Ovako profilirano rukovođenje javnom radio-televizijom izazvalo je samo otpor novinara zaposlenih u njoj, već i stručne javnosti. Društvo novinara Slovenije i Međunarodne federacije novinara (IFJ) u Briselu. „Podržavljenju“ javne RTV usprotio se i predsednik  države Janez Drnovšek, ali je odluka parlamentarne većine bila jača od njegovih javno izrečenih upozorenja.


Aleksandra Mlač (Beta)

Tagovi

Povezani tekstovi