Mediji da kritikuju, a ne da presuđuju

– Poželjna je svaka kritika rada sudova kada se zasniva na proverenim informacijama kojima se daje pravi značaj. Ali, kada se u štampi objavljuje da su neke sudije na nečijem platnom spisku – a zvanično nije objavljeno čak ni to da se nešto istražuje – time se narušava integritet pravosuđa – kaže za Danas Omer Hadžiomerović, potpredsednik Upravnog odbora Društva sudija Srbije.

Društvo sudija smatra da pritisak na sud predstavlja i objavljivanje izjava članova Vlade, poput one da je „slučaj Karić pokazao da je sud korumpiran“, odnosno da će „izvršna vlast, ukoliko to ne učini samo pravosuđe, zavesti red u pravosuđu“.
– Pritisak na pravdu je ako neko proceni da treba da podnese prijavu protiv sudije zbog kršenja zakona u vršenju sudijske funkcije, a elementi tog dela su da je doneta nezakonita odluka i da je to učinjeno u nameri da se nekome pribavi korist. Ako je neko tako procenio kada nije doneta odluka o žalbi kod višeg suda, da li to znači da su sudije višeg suda, ukoliko potvrde odluku prvostepenog suda, sami protiv sebe napisali optužnicu – kaže Hadžiomerović.
Policija je objavila, navodi sagovornik Danasa, da je podnela prijavu protiv sudije Trgovinskog suda u Beogradu, zbog nezakonite odluke.
– Dakle, već je neko iz poilicije procenio da je odluka nezakonita. A sudske odluke može da ocenjuje samo viši sud. Imamo situaciju da je žalba izjavljena, odluka nije pravosnažna. Ako unapred kažemo da je odluka sudije nezakonita, šta da očekujemo od višeg suda – kaže Hadžiomerović.

B.Tončić

Tagovi

Povezani tekstovi