Коме смета ТВ „ Мост”

Привремени  ОЕБС-ов комесар за медије на Косову и Метохији, Роберт Жиле недавно одбио је захтев телевизије   Мост” из  Звечана  да им изда  дозвoлу за емитовање програма са предајника у Грачаници, Мокрој Гори и Штрпцу. Тој станици је како каже Звонимир Миладиновић директор ове телевизије замерено да је неовлашћено поставила предајнике, да није мултиетничка као и да сарађује са Радио телевизијом Србије.


– Имамо право да до краја месеца поднесемо покрајинском комесару за медије жалбу на такву одлуку и сада припремамо документацију. ТВ Мост досадашњим радом није давала повода за такву одлуку а да  смо радили добро и професионално показује и то што до сада комесар за медије  није упутио ни једну замерку на наш рад. Када гасите један медиј који у суштини премошћује односе између Срба и Албанаца и одржава везу између Косова и Србије, онда је то и пробни балон за предстојеће преговоре. Ако пред сам почетак тих преговора затварате српски информативни простор, тај неодмерен потез међународне заједнице и Албанаца заправо показује  како ће у односу на Србе сутра функционисати институције на Косову и Метохији.– каже Миладиновић.


Ова српска телевизија настала је  2001. године а дозволу за емитовање  добила је фебруара 2002. године. Како су се релативно добро видели и на ширем подручју, рецимо око Грачанице желели су да појачају сигнал и почели експериментално да емитују програм са предајника на Мокрој Гори и то „ да  би установили докле се виде”. Захтев за дозволу за проширење мреже предајника поднели су прошлог септембра, у новембру им је затражена додатна документација а 30. децембра стигло обавештење да не само да нема ништа од тражене дозволе  већ да ће се преиспитати и она раније издата за подручје Митровице и Звечана. Поред осталог „проблчематична ” је сарадња са Радиотелевизијом Србије?!!


Ту сарадњу са националном ТВ, Миладиновић каже да нити крије нити би то могао и да хоће, јер гледаоци националног ТВ дневника у Србији често имају прилику да виде извештаје из покрајине са ознаком ТВ „Моста”. После НАТО бомбардовања на Косову остало је око стотинак радника РТС а добар број посао је нашао управо у овој приватној ТВ и како каже Миладиновић све на бази уговора са РТС–ом.


Зачуђујуће је каже саговорник, што су малте не истоветни разлози због којих је ТВ „ Мосту” додатна дозвола ускраћена , у случају телевизија „ Херц” и „Мир”били одлучујући да се дозволе издају. Садашње раднике ТВ „Херца” управо су по препоруци људи из ОЕБС– а обучавали баш запослени из „ Моста” 2004. године. Ту станицу иначе основао је ОЕБС као српску. Станица која је добила проширење фреквенцнија по речима Миладиновића заправо реемитује програм ТВ Б 92, преноси суђења из Хага, реемитује Би Би Си и Дојче веле. Међутим и њима је по  сазнањима саговорника дозвола условљена захтевом да се прошири сарадња са још неким албанским станицама  и повећањем обима реемитованог програма.


Недовољна мултиетоичност приписана ТВ „Мосту” каже да не стоји. На тој телевизији су гостовали сви албански лидери, председници свих општина на Косову и Метохији, шефови страних мисија и други странци ангажовани у покрајини а сарадња је између осталог утаначена и уговором са комшијском, албанском ТВ „ Митровица” из истоименог града.


М.Петрић

Tagovi

Povezani tekstovi