Milo ukida Pink

Beograd-Režim Mila Đukanovića potegao je pred najavljeni referendum jedan od poslednjih aduta u borbi za nezavisnost Crne Gore – gušenje slobode medija. Crnogorska Agencija za radio-difuziju zabranila je emitovanje informativnog programa televizije Pink M, koji se pravi u Beogradu, a najavljuje se da će uskoro biti oduzeta licenca za emitovanje kompletnog programa Pink M televiziji, „jer ovaj medij svoj informativni program emituje putem satelita, a ne iz studija u Crnoj Gori, kako je to zakonom predviđeno“!


Abaz Džafić, direktor Agencije za radio-difuziju Crne Gore, pored pomenutih razloga u obrazloženju najave o oduzimanju licence televiziji iz medijskog carstva Željka Mitrovića navodi i „nepostojanje adekvatnog studija Pink M televizije i činjenicu da se u tom studiju ne proizvodi 51 odsto programa koji ovaj medij emituje u Crnoj Gori, što je ta televizija morala da učini do 18. februara“.


– Pošto to nisu uradili, prekinuto je emitovanje informativnih emisija te televizije iz Beograda i neće im biti dozvoljeno dok ovde ne naprave studio – rekao je Džafić podgoričkim „Vijestima“ i dodao da se „ne može smatrati studijom improvizacija koju je Pink napravio u Budvi i iz koje emituje deo jutarnjeg programa“.


Iako Džafić kaže da njegov predlog nije politički motivisan, već da je u pitanju „poštovanje pravila koncipiranih u medijskim zakonima koji jednako važe za sve medije“, on ipak nije propustio da spočita vlasniku Pinka Željku Mitroviću „da pije kafu“ sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, koji se sasvim nedvosmisleno izjašnjava za očuvanje državne zajednice.


Vlasnik Pinka Željko Mitrović prvo se nasmejao kad smo mu pročitali Džafićevu izjavu uz komentar: „Nikad nisam popio kafu sa Koštunicom. Sreli smo se samo na dva prijema.“ On napominje da mu nikakva zabrana nije stigla, nego da je sam ukinuo informativni program pre 10 dana „pošto su sve analize pokazale da postoji deo populacije u Crnoj Gori koji nije zadovoljan oblikom, formom i sadržajem“.


– Pošto smo komercijalni sistem, užasno nam je važno da svaki segment programa, iako informativni program nije najznačajnija kategorija u našem programu, prihvata i pozitivno ocenjuje najšira populacija. Ako je moguće, 100 procenata. Da budemo dovoljno dobri za 40, 41, 50, 51 ili 55 odsto populacije, za nas nije dovoljno. U svakoj zemlji u kojoj smo emitovali program uspeli smo da uspostavimo balans kad je reč o informativnom programu i dobijemo visoku ocenu ne samo najšireg dela populacije već i agencija i institucija koje se bave ocenjivanjem tog kvaliteta.


– Bez obzira na nedovoljno dobre komercijalne rezultate koje smo imali u Crnoj Gori, trudili smo se da obezbedimo dobar servis kad su u pitanju sve kategorije programa. Uspeli smo da dođemo do liderske pozicije. Zanimljiva je izjava Belog Džafića, koji primećuje nepravilnosti sada, a nije ih primećivao pre šest meseci. Potpuno je tačno da program pravimo u Beogradu, ali pravili smo ga i pre pola godine.


– Ako ga razumem, dobro je što smo ukinuli informativni program da ne bismo kršili zakon. A ako bi se obistinile moje sumnje da ova njegova izjava ima i drugačiji prizvuk, bilo bi to nešto što je tipičnije za neke afričke nego evropske zemlje. Pravo svakog nosioca kapitala u bilo kom pa i medijskom projektu jeste da donosi odluke koje se tiču njegovih interesa. Siguran sam da je tajm-aut do završetka kompletne analize bio najkvalitetnije i fer rešenje za sve suprotstavljene u Crnoj Gori u ambijentu visoke polarizacije – zaključio je Mitrović priču o najavi oduzimanja licence TV Pink M u Crnoj Gori.


U.K.-R.K.

Tagovi

Povezani tekstovi