Dom novinara u začaranom krugu

 NUNS navodi da ne želi da ulazi u pravnu zasnovanost nedavne odluke Ustavnog suda Srbije da odbaci predlog za ocenu ustavnosti zakona iz 1974, kojim je Dom novinara dat na raspolaganje Udruženju novinara Srbije. Nezavisno udruženje novinara, međutim, upozorava da bi ta odluka ustavnog suda mogla da bude konačan argument u procesu koji vodi UNS, radi iseljenja NUNS sa drugog sprata zgrade Doma novinara.
– Time bi bila prekršena prava 2.500 novinara koji su naši članovi, što predstavlja i svojevrsno kršenje medijskih prava i sloboda, jer je Dom novinara 1934. sagradilo i na korišćenje svim novinarima zaveštalo Jugoslovensko novinarsko udruženje, naveo je NUNS. Dodaje se da je pitanje prava raspolaganja i korišćenja zgrade Doma novinara istovremeno i pitanje efikasnosti i opstanka Nezavisnog udruženja novinara, i da je NUNS iscrpeo sve sudske i državno-upravne mogućnosti, ali nije uspeo da spreči da se „nelegalnim upisom u aprilu 2003. godine UNS proglasi vlasnikom zgrade čija je, inače, vredost oko pet miliona evra“.

 NUNS očekuje da će apelom i pismom koje je uputio premijeru Vojislavu Koštunici „konačno prekinuti začarani krug“ u kojem se našlo to udruženje čiji je rad doprineo značajnim promenama u društvu.

Ustavni sud je odbacivanje predloga NUNS obrazložio nepostojanjem procesnih pretpostavki za odlučivanje. NUNS je naveo da su princip nenadležnosti, kao način prebacivanja odgovornosti, dosad primenili i predstavnici svih državnih organa kojima se to udruženje obratilo, od Ministarstva za kulturu do ministarstava pravde i finansija.


S. D.


 

Tagovi

Povezani tekstovi