Konkurs Grada Niša za projekte u javnom informisanju

KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA ZA OSTVARIVANJE

JAVNOG INTERESA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA NA TERITORIJI

GRADA NIŠA U 2017. GODINI

Namena sredstava za ostvarivanje javnog interesa

Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2017.godini (u daljem tekstu: Konkurs), raspisuje se za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na teritoriji Grada Niša.

Sredstva se odobravaju za realizaciju projekata uvođenja, poboljšanja ili proširenja programskih sadržaja u novinama i elektronskim medijima koji se distribuiraju ili emituju nateritoriji Grada Niša, a od posebnog su značaja za javno informisanje građana, uključujući i internet stranice upisane u registar medija, a sa osnovnim ciljem da mediji budu: sredstvo javnog informisanja, zaštitnik javnog interesa i kulturne baštine, platforma informalnog i neformalnog obrazovanja, inicijator masovne komunikacije, a uz afirmaciju pluralističkog pristupa, vladavinu prava i aktivnu participaciju građana u procesu ostvarivanja prioriteta, definisanih strateškim dokumentima i potrebama građana. Na takav način definisan okvir, podrazumeva:

1.            medijske programsko-informativne sadržaje:

a) koji doprinose razvoju kritičke svesti i afirmaciji interaktivnog učešća građana u poboljšanju rada lokalne samouprave;

b) značajne za unapređenje društvenog razvoja i stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta na teritoriji Grada Niša;

v) iz oblasti obrazovanja i nauke, a koji afirmišu i promovišu rad obrazovnih i naučnih institucija Grada Niša, kao i istaknutih pojedinaca;

g) u oblasti kulture i očuvanja kulturnog nasleđa Niške regije:

d) namenjene prevashodno mladima, a koji promovišu naučna i stručna dostignuća, zdrav način života, pozitivne vrednosti u komunikaciji, nenasilje i toleranciju, značaj fizičke kulture — na teritoriji Grada Niša;

2.            medijske dokumentarno-obrazovne sadržaje:

a) u domenu ljudskih prava i sloboda,

b) za reafirmaciju pozitivnog sistema vrednosti,

v) za popularizaciju nauke i struke,

g) za afirmaciju interkulturalnosti,

d) koji afirmišu osnovna prava potrošača, poput zaštite zdravlja, bezbednosti, imovine itd.

Z. specijalizovane medijske informativno-edukativne sadržaje u domenu.

a) poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Niša;

b) borbe protiv korupcije, kao i istraživački medijski programi u oblasti borbe protiv korupcije;

v) očuvanja identiteta nacionalnih manjina koje žive na teritoriji Grada Niša;

g) negovanja multietičnosti i verske tolerancije u lokalnoj zajednici;

d) inkluzije osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Niša;

đ) energetike, odnosno energetske efikasnosti, kao i naučno zasnovanih medijskih komparativno-analitičkih istraživanja postojećeg i održivih koncepata, prikaza inovativnih rešenja, uz ilustraciju primera dobre prakse u ataru Grada Niša,

e) organizacije komunalnog sistema, implementacije obnovljivih izvora energije, modernih tehnologija u izgradnji i opremanju stanova i tome slično;

ž) zaštite životne sredine, poput edukativnih programa o procesima upravljanja otpadom, promocije i zaštite prirodnih resursa Niša i okoline;

z) bezbednosti građana i unapređenja stanja bezbednosti na teritoriji Grada Niša,

i) ostvarivanja prava na rad građana, odnosno inicijalni programski sadržaji o: preduzetništvu, zapošljavanju, samozapošljavanju i trendovima date oblasti, kao i: starim zanatima, deficitarnim obrazovnim profilima, tržištu radne snage i inovacionim programima u oblasti rada i zapošljavanja i akcionim planovima zapošljavanja Grada Niša.

Iznos sredstava koja su opredeljena za Konkurs

Grad Niš će korisnicima po Konkursu odobriti sredstva u skladu sa članom 9597. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći (”Sl. glasnik RS”, br. 13/2010, 100/2011, 91/2012, 37/2013, 97/2013 i 119/2014), po pravilima za dodelu državne pomoći male vrednosti (de minimis državna pomoć).

Visina sredstava predviđenih za projekte proizvodnje medijskih sadržaja utvrđena je u ukupnom iznosu od 20.500.000,00 dinara.

Najveći iznos sredstava koji se odobrava po projektu je 4.000.000,00 dinara, a najmanji iznos koji se odobrava je 100.000,00 dinara.

Učesnik Konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog konkursom.

Učesnik Konkursa kome su dodeljena sredstva za projekat može u toku iste kalendarske godine da učestvuje i na drugom konkursu za sufinansiranje, sa istim projektom, s tim da ukupno dodeljena sredstva ne prelaze 80% vrednosti projekta.

Pravo učešća na Konkursu

Na Konkursu može učestvovati:

— izdavač medija čiji medij je upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre;

— pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija; Pravo učešća na Konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Pravo učešća na Konkursu nemaju lica koja su u prethodnom periodu dobila sredstva namenjena projektnom sufinansiranju, a nisu na vreme i u propisanoj formi podnela narativni i finansijski izveštaj i lica za koja se utvrdi da su sredstva nenamenski trošila.

Učesnik Konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na jednom konkursu. Pod projektom se podrazumeva zaokružena programska celina ili deo celine (žanrovska i vremenska), kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa, u skladu sa Zakonom. Ako je učesnik Konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekata čija će realizacija trajati najduže do 31.12.2017.godine.

Kriterijumi za ocenu projekata

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

1)            mera u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja;

2)            mera pružanja veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 1) ovog člana, posebno se ocenjuje:

1.            Značaj projekta sa stanovišta:

–              ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja;

–              ostvarivanje namene konkursa;

–              usklađenosti projekta sa realnim problemima, potrebama i prioritetima ciljnihgrupa;

–              identifikovanih i jasno definisanih potreba ciljnih grupa;

–              zastupljenosti inovativnog elementa u projektu i novinarsko-istraživačkog pristupa.

2.            Uticaj i izvodljivost sa stanovišta:

–              usklađenosti planiranih aktivnosti sa ciljevima, očekivanim rezultatima i potrebama ciljnih grupa;

–              stepena uticaja projekta na kvalitet informisanja ciljne grupe;

–              merljivosti indikatora koji omogućavaju praćenje realizacije projekta;

–              razrađenosti i izvodljivosti plana realizacije projekta;

–              stepena razvojne i finansijske održivosti projekta (pozitivni efekti projekta nastavljaju se nakon što se okonča podrška). Z. Kapaciteti sa stanovišta:

–              stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekta;

–              neophodnih resursa za realizaciju projekta;

–              stručnih i profesionalnih referenci predlagača projekta, koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta.

4. Budžet i opravdanost troškova sa stanovišta.

  preciznosti i razrađenosti budžeta projekta, koji pokazuje usklađenost predviđenog troška sa projektnim aktivnostima;   ekonomske opravdanosti predloga budžeta u odnosu na cilj i projektne aktivnosti.

Na osnovu kriterijuma iz stava 1. tačka 2) ovog člana posebno se ocenjuje:

1.            da li su učesniku konkursa izrečene mere od strane državnih organa, regulatornih tela ili tela samoregulacije u poslednjih godinu dana, zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda;

2.            dokaz o tome da su nakon izricanja kazni ili mera preduzete aktivnosti koje garantuju da se sličan slučaj neće ponoviti.

Prednosni kriterijumi su.

1.            Kadrovski potencijal i tehnička opremljenost;

2.            Iskustvo u proizvodnji medijskih sadržaja definisanih Konkursom;

Z. Mogućnost stručnog usavršavanja ili održavanja stručne prakse za mlade u okviru predloženog projekta.

Neprihvatljivi troškovi projekta su: pokrivanje gubitaka, dugovanja i kamata, kupovina nekretnina, kupovina opreme koja nije neophodna za realizaciju projekta za koji se konkuriše, troškovi dnevnica za službena putovanja, troškovi upotrebe postojeće opreme koja predstavlja raspoložive resurse nosioca projekta.

Ocenu projekata podnetih na konkurs, kao i predlog o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi stručna komisija (u daljem tekstu: komisija) koju rešenjem imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs.

Rokovi

Prijave na Konkurs podnose se u roku od 15 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu Srpski telegraf i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Niša, na proveru dokumentacije podnete na konkurs, vrši stručna služba organa koji je raspisao konkurs.

Provera dokumentacije odnosi se na ispunjenost uslova za učešće na konkursu i poštovanje rokova.

Učesnik konkursa koji je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava se da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku.

Projekat učesnika konkursa koji u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, ne razmatra se.

Učesniku konkursa koji nije podneo nijedan propisani dokument naveden u javnom pozivu za učešće na konkursu, osim obrasca za prijavu, ne dostavlja se obaveštenje iz stava 1. ovog člana i njegov projekat se ne razmatra.

Prdekat koji je dostavljen nakon propisanog roka za podnošenje, ne razmatra se.

Dokumentacija

Prijava se podnosi putem obrazaca za učešće na Konkursu, koji se mogu preuzeti sa sajta Grada

– Obrazac 1 – Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja; – Obrazac 1 a – Budžet projekta (Tabela).

Učesnik Konkursa je obavezan da priloži i kopije sledećih dokumenata u jednom primerku:

1.            Rešenje o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;

2.            Rešenje o registraciji iz Registra medija odnosno Registra javnih glasila u Agenciji za privredne registre;

Z. Dozvola za emitovanje radio išli TV programa izdata od Regulatornog tela za elektronske medije;

4.            Overena izjava saglasnost medija (ili više njih) da će programski sadržaj biti emitovan objavljen u tom mediju (obavezno samo za pravna lica i preduzetnike registrovane za produkciju televizijskog i radijskog programa);

5.            Vizuelni prikaz predloženog medijskog sadržaja (trejler, primerak novina, džingl i SL);

6.            Potpisana izjava učesnika na konkursu o tome da li je učesniku za isti projekat već dodeljena državna pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i po kom osnovu.

Podnosilac prijave je u obavezi da navedenu dokumentaciju dostavi u štampanoj formi i u elektronskoj formi – na kompakt disku (CD ili DVD), u zatvorenoj koverti ili paketu. Prijave slati na adresu: Sekretarijat za kulturu i informisanje, ul Vožda Karađorđa broj 16, 18000 Niš, sa naznakom: „za Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja”

Na poleđini koverte jasno naznačiti naziv projekta, kao i naziv podnosioca projekta.

VII

Rešenje o raspodeli sredstava

Rešenje o raspodeli sredstava sa obrazloženjem donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, u formi rešenja, a na osnovu predloga komisije o raspodeli sredstava sa obrazloženjem.

Rešenje o raspodeli sredstava, donosi se najkasnije u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Organ koji je raspisao konkurs dostavlja skenirano rešenje svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi i objavljuje ga na svom veb-sajtu.

Rešenje je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor.

Organ koji je raspisao konkurs, na svom veb-sajtu, pored rešenja o raspodeli sredstava sa obrazloženjem, objavljuje i predlog komisije o raspodeli sredstava; kao i informaciju za sve učesnike konkursa koji su dobili manji iznos sredstava od traženog, da bez odlaganja dostave novu specifikaciju troškova (revidiran budžet projekta), u skladu sa dodeljenim sredstvima, odnosno obaveštenje o tome da odustaju od sredstava koja su im dodeljena. Korisnik sredstava može revidiranim budžetom projekta tražiti da mu projekat srazmerno kraće traje ili da umanji deo programskih stavki, uvažavajući prirodu projekta za koji su mu odobrena sredstva.

Na osnovu rešenja zaključuje se ugovor, koji je osnov za praćenje realizacije sufinansiranog projekta.

Stručna služba organa koji je raspisao konkurs, učesnicima konkursa kojima su odobrena sredstva, dostavlja ugovor u najkraćem mogućem roku.

Učesnik konkursa, kome su odobrena sredstva, bez odlaganja, dostavlja potpisan i overen ugovor organu koji je raspisao konkurs.

Ukoliko učesnik konkursa kome su odobrena sredstva ne dostavi ugovor, smatraće se da je odustao od dodeljenih sredstava.

Ugovor, između ostalog, sadrži i: 1) specifikaciju odobrenih troškova;

2) dinamiku realizacije projekta;

Z) rokove za dostavljanje narativnog i finansijskog izveštaja;

4)            obavezu obaveštavanja javnosti koji je organ sufinansirao projekat uz obavezan tekst: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“

5)            obavezu povraćaja sredstava ukoliko sva sredstva nisu iskorišćena, odnosno ako projekat nije realizovan.

Organ koji je raspisao konkurs isplaćuje dodeljena sredstva po dinamici utvrđenoj ugovorom.

Rešenjem o dodeli sredstava može biti određen isti ili manji iznos sredstava od onog koji je tražen u pojedinačnoj konkursnoj prijavi.

Na osnovu rešenja o raspodeli sredstava zaključuje se ugovor, koji je osnov za praćenje realizacije sufinansiranog projekta.

Korisnik sredstava je dužan da izveštaj o realizaciji utrošenih sredstava (narativni i finansijski izveštaj) dostavi u roku od 15 dana od dana završetka projekta, na propisanim obrascima koji se nalaze na sajtu Grada Niša, uz obrasce za prijavu, na adresi: www.ni.rs.

VIII

Poziv za učešće u radu komisije

Pozivaju se novinarska i medijska udruženja da predlože članove konkursne komisije. Pozivaju se i medijski stručnjaci zainteresovani za učešće u radu komisije da se pisanim putem obrate Sekretarijatu za kulturu i informisanje, ul. Vožda Karađorđa broj 16, 18 000 Niš.

Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa, i koja uz predlog za članove komisije podnose i dokaz o registraciji udruženja.

Predlozi za članove komisije sa biografijama predloženih lica, dostavljaju se najkasnije u roku od 15 dana od dana objavljivanja konkursa.

Većina članova komisije imenuje se na predlog novinarskih i medijskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji.

Ukoliko predlozi za članove komisije iz stava 2. ovog člana ne budu dostavljeni u propisanom roku, rukovodilac organa koji je raspisao konkurs sam imenuje članove komisije iz reda nezavisnih stučnjaka za medije i medijskih radnika.

Rešenjem o imenovanju članova komisije utvrđuju se njihova prava i obaveze.

IX

Opšte informacije

Konkurs i Obrazac za prijavu objavljuju se i na veb-sajtu Grada Niša, na adresi. www.ni.rs, gde su vidljivi i dostupni sve vreme trajanja Konkursa.

Konkursni materijal se ne vraća

Dodatne informacije se mogu dobiti radnim danom od 12 do 14 časova natelefon: 018 505 635.

 

Tagovi

Povezani tekstovi