Šta je sa medijima koje kontroliše crnogorska vlast

Veran Matić, direktor RTV B92, kaže za Danas da ne može unapred i paušalno da se izjašnjava o eventualnom kodeksu crnogorskih kolega za medijsko praćenje referendumskog procesa. Kada je reč o Đukanovićevim ocenama, Matić kaže da u njegovoj kući ne obraćaju pažnju na takvu vrstu stavova.
– Trudimo se da balansirano izveštavamo i da dajemo sve važne informacije. Ne stavljamo se ni na jednu stranu i nije nam cilj da utičemo na građane, zna se ko utiče na njih, nego da ih obavestimo o tome šta se događa. Ne vidim zato posebnu potrebu za postojanjem medijskog kodeksa za Crnu Goru. Podsećam da mi radimo prema kodeksu koji je donela Asocijacija nezavisnih elektronskih medija u Srbiji – kaže Matić.
Velimir Simonović, glavni i odgovorni urednik dnevnika Blic, smatra da je interesovanje srpske javnosti za crnogorski referendum prirodno veće nego za takve procese u drugim zemljama, ali i da su dovoljni važeći profesionalni standardi.
– Mediji u Srbiji, zato što je Crna Gora deo državne zajednice, svakako da treba više da vode računa kada izveštavaju o referendumu, nego da se on odigrava u Austriji ili nekoj drugoj državi. To znači da treba da rade profesionalno i nepristrasno. Izjavu crnogorskog premijera Đukanovića vidim isključivo u funkciji propagande i kampanje. Ali, kritikovanje medija pre nego što je i počela kampanja je kontraproduktivno. Naravno da postoje mediji koji u svojoj uređivačkoj koncepciji podržavaju opstanak državne zajednice SCG, kao i oni koji ne podržavaju, ali je bitno da relevantne stavove o tome prenose objektivno – ističe Simonović za naš list
Predsednici Udruženja novinara Srbije kao i Nezavisnog udruženja novinara Srbije imaju preciznije stavove o tome da li referendumski proces u Crnoj Gori treba pratiti uz posebna pravila.
– Za nas je sasvim prihvatljivo da novinari koji iz Crne Gore izveštavaju za medije u Srbiji, prihvate pravila izveštavanja koja su propisana i Zakonom o referendumu. I kodeks koji bi ustanovila reprezentativna novinarska udruženja u Crnoj Gori, trebalo bi takođe da važi. Isto tako, kao što crnogorski državljani koji žive u Srbiji ne glasaju na referendumu, ne mogu srpski mediji proglasiti dvo i po mesečno ćutanje i neizveštavanje o tom procesu dok se ne završi. Javnosti se moraju saopštiti svi relevantni politički stavovi. Izjava premijera Đukanovića o pristrasnosti beogradskih medija je neutemeljena i predstavlja deo propagande vladajuće stranke u Crnoj Gori. To je legitiman stav kao što je i legitimno da ga, kao i drugačija gledišta, prenese srpska štampa – ocena je Nina Brajovića iz UNS.
Nebojša Bugarinović, iz NUNS, uz ogradu da je reč o ličnom stavu, pošto ovo udruženje, u subotu 11. marta bira novo rukovodstvo, takođe načelno podržava delimično prihvatanje crnogorskog referendumskog kodeksa.
– Mediji koji su značajnije zastupljeni na crnogorskom tržištu trebalo bi da prihvate kodeks koji bi garantovao prezentovanje obe opcije u predreferendumskoj kampanji. To ne bi trebalo da postoji kao formalna obaveza za medije koji imaju mali ili nikakav uticaj u Crnoj Gori. Ne znam odakle premijeru Đukanoviću to o pristrasnom izveštavanju beogradskih medija, kao ni poređenje sa vremenom Slobodana Miloševića. Takvo poređenje bi pre važilo za medije pod kontrolom crnogorske vlade – napominje Bugarinović.


J. Lukač

Tagovi

Povezani tekstovi