Cekić ljut na Kojadinovića

Beograd – Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije dali su juče obrazloženje za dodelu nacionalnih televizijskih i radijskih licenci i saslušali Milomira Marića, glavnog urednika BK Televizije u istrazi koju su pokrenuli, ali sve to pred novinarima tri agencije – Bete, FONETA i Tanjuga – i uz dozvolu da ih u sedištu RRA u Čika Ljubinoj ulici, snimi samo kamera RTS. Uprkos protestu izveštača i snimatelja ostalih medija i upozorenju da se na taj način krši Zakon o informisanju, zaposleni u RRA odbili su da ih puste unutra. Novinaru Danasa rečeno je da je greškom neko u ime RRA poslao redakcijama poziv da dođu na konferenciju za štampu i da nema događaja za novinare u prostorijama ove Agencije.


Novinaska agencija FONET prenela je da je Savet RRA tek juče usvojilo obrazloženje o dodeli nacionalnih i pokrajinske frekvencije za emitovanje televizijskih i radijskih programa, mada je odluka doneta na sastanku 19. a saopštena 20. aprila. Prema izveštaju FONETA Savet je najavio da će premijeru Srbije Vojislavu Koštunici i Vladi uputiti protestno pismo, zbog toga što je, kako je ocenjeno, ministar kulture Srbije Dragan Kojadinović svojim izjavama prekršio član 26. stav 3. Zakona o radiodifuziji.
Odluka o dodeli nacionalnih frekvencija nije konačna, jer je potrebna i tehnička dozvola, koju izdaje Republička agencija za telekomunikacije, navodi se u izveštaju FONETA. Kao što je Danas već pisao, oni koji nisu dobili frekvencije, imaju pravo žalbe u roku od 15 dana, posle čega RRA ima rok od 30 dana da donese odluku. Posle toga nezadovoljna strana ima pravo da pokrene upravni spor. Prema odluci Saveta RRA, dozvole za emitovanje programa na nacionalnom nivou dobile su televizije Pink, B92, Foks, Avala i Košava/Hepi.


Predsednik Saveta Nenad Cekić istakao je da nije „probijen“ nijedan zakonski rok u proceduri dodele frekvencija i davanju obrazloženja, jer se radilo i preko praznika kako bi se to obrazloženje sačinilo.
– Obrazloženje je nešto što posle na sudu služi kao dokazni materijal – ukazao je on, podsećajući da Savet RRA „nije nevladina organizacija koja izdaje saopštenja“, već je analogija tog tela odlučivanje suda, i to Vrhovnog, gde se drže sednice i postoji rok za dostavljanje odluke strankama u postupku.


Cekić je rekao da postoje kriterijumi za dodelu frekvencija, koji su javno objavljeni, postoje činjenice koje je Savet utvrdio u razgovoru sa podnosiocima prijava i, na kraju, postoji procedura glasanja.


 Nije moguće dati jedinstveno obrazloženje za bilo koju odluku, budući da se o odlukama tajno glasa. Zakon propisuje da dozvolu na bilo kojem nivou može da dobije onaj ko dobije pet glasova Saveta… Zakon ne propisuje da mi glasamo o tome da se nekom ne dodeli dozvola – istakao je Cekić.
Član Saveta RRA Vladimir Cvetković ocenio je da se, pri dodeli frekvencija, radilo u interesu domaćih emitera, jer su, od pet frekvencija, tri pripale njima, jedna televiziji koja je potpuno u stranom vlasništvu (Foks), a jedna onoj u kojoj je strani kapital skoro 50 odsto (B92).
– Sačuvali smo prostor za razvoj domaće radiodifuzije, istovremeno omogućavajući, bez protekcionističkih mera, jednu zdravu konkurenciju – naglasio je on.
Povodom kritika iznetih zbog dodele dozvole TV Avala, koja ne emituje program, predsednik Saveta RRA Nenad Cekić rekao je da je u javnosti stvorena zabuna da u Srbiji RTL emituje program, a Avala ne emituje.
– RTL ne emituje program u Srbiji, kao ni Avala. Na konkursu je bilo više onih koji ne emituju program. Da smo davali samo onima koji emituju, ne bismo stigli do pet – rekao je Cekić, a prenosi Beta.
U obrazloženju se navodi da „zakon dozvoljava da se na konkurs jave subjekti koji trenutno ne emituju program i nigde izričito ne favorizuje postojeće TV stanice“. Jedan od kriterijuma za dodelu dozvola, koji je važio za stanice koje su ranije emitovale program, bio je i „ponašanje stanice u prethodnom periodu“, a u obrazloženju je navedeno da je „BK televizija nastala pravno sumnjivim ustupanjem nacionalnih (vojnih resursa) frekvencija i objekata nekadašnje Vojske Jugoslavije“. Savet RRA je 17. avgusta 2004. kaznio BK TV zbog favorizovanja predsedničkog kandidata Bogoljuba Karića, a Stručna služba RRA u više navrata je evidentirala slično ponašanje u korist Pokreta Snaga Srbije“, piše u obrazloženju.
U kriterijumu „Transparentnost vlasničke strukture i porekla kapitala“ navedeno je da je Savet RRA konstatovao da se u kapitalu RTL „posredno nalazi kapital sa britanskih Devičanskih ostrva, što bi moglo da bude sporno s obzirom na odredbu člana Zakona o radiodifuziji koji se odnosi na transparentnost kapitala“. „Povodom vlasničke strukture BK TV Savet je konstatovao činjenicu da više od 53 odsto kapitala te televizije pripada pravnim licima koja se nalaze pred pokretanjem ili u postupku likvidacije (Astra banka i Evropa osiguranje)“, piše u obrazloženju. Dodaje se da je u kapitalu niške TV 5 identifikovan kapital sestre Bogoljuba Karića, Olivere Nedeljković (više od 26 odsto), koja se „suočava sa optužbama za privredni kriminal“.
Savet RRA je naveo da objašnjenje glavnog i odgovornog urednika RTL Maje Divac „nije otklonilo sumnje“ članova saveta da je ona pokušala da javno utiče na rad saveta, i dodao da je „ostalo nerazjašnjeno iz kojih je razloga RTL angažovao firmu specijalizovanu za lobiranje, kada je to zabranjeno Zakonom o radiodifuziji“.
Jedan od najnezadovoljnijih ishodom konkursa, Milomir Marić, glavni urednik BK TV ipak se juče pojavio u sedištu RRA, mada je prethodnog dana izjavio da mu ne pada na pamet da „dolazi kod Cekića“. Marić je izjavio pre sastanka da ovaj susret sa članovima Saveta RRA doživljava kao nastavak javnih razgovora koje su kandidati za licence imali sa članovima ovog regulatornog tela.
– Kao što se nekad branio Studio B, B92 ili Radio Indeks, tako se sada brani i BK TV. Ne možemo da sprečimo RRA da nas ukine, ali možemo da branimo naše pravo na rad i medijsku slobodu – rekao je Marić.


J. Lukač


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi