NUNS zabrinut zbog mešanja stranaka u medijsku sferu

Reč je o dokumentima kojima treba da se utvrdi nova organizacija RTS i RTV u procesu pretvaranja u javni servis. Međutim, na osnovu delimičnog uvida koji je Danas imao u njihov sadržaj RTS se i dalje u tekstu naziva Radio-televizijom Srbije umesto Radiodifuznom ustanovom Srbije, ime koje je ustanovio Zakon o radiodifuziji.


Najzanimljiviji detalj je da je u uslovima koji su navedeni da treba da ih ispuni budući generalni direktor vojvođanskog servisa izričito navedeno da ima „najmanje VSS (VII stepen stručne spreme), dok to s prvim čovekom RTS nije slučaj. U članu 37 teksta statuta navodi se da za generalnog direktora RTS može biti imenovano lice koje ima „VSS, ili je istaknuti novinar, medijski stručnjak i menadžer koji se dokazao izuzetnim rezultatima rada u radio-televizijskim kućama od nacionalnog značaja“.
Poznato je da sadašnji vd generalnog direktora RTS Aleksandar Tijanić ima spornu školsku spremu, odnosno da je dostavio diplomu jednog od privatnih univerziteta, a da je Fakultet političkih nauka napustio na drugoj godini. Takođe je zanimljivo da i za glavnog i odgovornog urednika programa može da bude postavljeno lice koje ima „VSS, ili je istaknuti novinar koji se dokazao izuzetnim rezultatima rada u novinarskoj profesiji“. Nezavisno udruženje novinara izrazilo je juče zabrinutost zbog „sve očiglednijeg nastojanja političkih stranaka“ da probleme u medijskoj sferi rešavaju „u skladu sa svojim interesima“ a ignorišući javni interes. To udruženje u saopštenju navodi da je „skandalizovano“ činjenicom da je šef poslaničke grupe jedne od vladajućih stranaka pokazao spremnost da se založi za ulazak predstavnika radikala u Programski odbor RTS.
Ovo udruženje je podsetilo da niko iz vlasti nije reagovao na primedbe NUNS i Nezavisnog društva novinara Vojvodine da je samo jedan od desetak njihovih kandidata imenovan u upravne i programske odbore radiodifuznih ustanova Srbije i Vojvodine. „Jasno je, dakle, da se i dalje mnogo više računa vodi o političkim interesima nego o potrebi da na uređivanje medijskog prostora utiču profesionalci iz te oblasti“, navodi se u saopštenju.
NUNS je zabrinut što se u konkursu za generalnog direktora RTS, pored ostalog, navodi da kandidat treba da ima VSS ili da je „istaknuti novinar, medijski stručnjak i menadžer koji se dokazao izvanrednim rezultatima“. Udruženje navodi da je takvog stručnjaka moguće naći među ljudima s visokim obrazovanjem, pa „ostaje sumnja da su razlozi za takvu formulaciju konkursa „političke prirode“. NUNS ukazuje da je u konkursu za generalnog direktora RTV Vojvodina izričito navedeno da kandidat mora da ima visoku stručnu spremu.


J. Lukač


 

Tagovi

Povezani tekstovi