Nasilje i sport – nekad i sad

Diskusija Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Rezultati primene Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama glavna je tema skupa.

Grupa navijača u kapuljačama je krajem avgusta bacila baklje na autoputu Miloš Veliki i napala automobile palicama i povredila troje ljudi. Samo nekoliko dana kasnije, više desetina ljudi učestvovalo je masovnoj tuči motkama u Novom Sadu pred početak fudbalske utakmice. Huliganizam je ponovo postao vruća tema i to istovremeno kada su najtrofejniji fudbalski klubovi u Srbiji kvalifikovali za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Vlada Republike Srbije je 2013. usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, kao prvi korak ka sistemskom sprečavanju nasilja u sportu, čiji je rok važenja istekao 2018. godine. BCBP će na skupu predstaviti rezultate prvog istraživanja o primeni ove Strategije, zasnovanog na analizi skoro 200 nasilnih incidenata, 133 sudske presude i 20 intervjua.

U fokusu skupa biće pitanja:

Koje su osnovne karakteristike nasilnih incidenata u vezi sa sportom?

Kakva je sudska praksa povodom nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama?

Koliko je dobar odgovor na nasilje u sportu?

Šta je uradio Nacionalni savet za sprečavanje negativnih pojava u sportu?

Da li je potreban novi strateški plan za nasilje u sportu?

Govore:

Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Ivana Jeremić, saradnica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i urednica portala Balkan Insight

Moderator:

Slobodan Georgiev, novinar i urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN)

Molimo Vas da učešće potvrdite do ponedeljka, 16. decembra imejlom na adresu [email protected]nili pozivom na broj 011 3287 226. Obezbeđen je simultani prevod na engleski jezik.


Istraživanje i organizaciju skupa je podržala Misija OEBS-a u Srbiji kroz projekat „Prevencija nasilja u sportu”. Stavovi izraženi na skupu isključivo su stavovi izlagača i ne odražavaju stavove Misije OEBS-a u Srbiji.


Tagovi

Povezani tekstovi