Nova runda pregovora Divca i Novosti

Mada se svi u Srbiji zalažu za poštovanje privatne svojine, mali akcionari čak i novinskih kuća teško ostvaruju svoja prava. Akcionari Politike ni posle nekoliko godina od privatizacije ne mogu njima da trguju, a akcionari Novosti će, nakon žestoke borbe, tek uskoro moći da njima potpuno raspolažu.

Inače, vruć krompir oko prodaje „Novosti“ Vladi Divcu Ministarstvo privrede je ovih dana prebacilo na Agenciju za privredne registre. Ovo ministarstvo je 27. juna, postupajući po presudi Vrhovnog suda, naložilo ovoj agenciji da ukine ranije rešenje iz februara, kojim je odbijen zahtev Divčeve firme „Divac ko“ za uvećanje kapitala kroz unos akcija Novosti. U Agenciji za privredne registre su nam rekli da je njihova zakonska obaveza da u roku od 30 dana postupe po nalogu ministarstva, odnosno suda. U agenciji nisu precizirali da to automatski znači davanje zelenog svetla Divcu, osim da moraju predmet „Divac ko“ da uzmu „ponovo u razmatranje“.


Dovitljivost države


Činjenica je da više nema pravnog osnova da se odbije zahtev našeg košarkaša jer on akcije, kao udele, unosi po osnovu Zakona o privrednim društvima. To je svojom presudom u junu potvrdio i Vrhovni sud. S druge strane, dovitljivost državne birokratije je neiscrpna, pa je moguće da pre kraja jula vlada donese uredbu na Zakon o privrednim društvima, gde bi se uz akcije, kao udele, morala uneti i ista novčana protivvrednost. To je i bio predlog Komisije za hartije od vrednosti.


Čak i da država ne donese ovaj „dekret“, neizvesno je i da li će vlasnici 37 odsto akcija, okupljeni u Asocijaciji koju vodi Novo Tomić, ispoštovati ranije potpisana punomoćja Divcu, kao i predugovore za ustupanje akcija po 2.500, odnosno do 3.000 evra.


Novo Tomić tvrdi da kod Divca postoji raspoloženje i za jedan novi dogovor i da bi o tome trebalo uskoro da razgovaraju. „Ako Divac investira u nas i mi treba da investiramo u njega, odnosno da mu prodamo akcije po nižoj ceni od one koju ponude neki biznismeni. To je stav najvećeg broja akcionara koji mi okupljamo“, objašnjava Tomić. Prema nekim informacijama akcionari koji su potpisali predugovore sa Divcem neće se kolebati da ih realizuju ako dobiju po 3.000 evra za akciju.


Vukotić pristao


On dodaje da se Manojlo Vukotić, direktor i glavni urednik Novosti, više ne opire prodaji i da je spreman da potpiše prospekt za izlazak na berzu, gde mogu da se pojave i razni mešetari, ali kako saznajemo Divac neće učestvovati u ovoj igri. Ovih dana se čeka i potvrda Komisije za hartije od vrednosti za knjigovodstvenu vrednost akcije od oko 800 evra.


Neizvesno je i šta namerava nemački „Vac“, koji je ranije dao ponudu za preuzimanje po ceni od 2.050 evra. Nedavno je u pismenom obraćanju akcionarima, ovaj koncern najavio podizanje cene na 3.600 evra. Imajući u vidu da bi akcionari, koji su ih dobili besplatno, morali da plate porez na kapitalnu dobit od 20 odsto, oni bi na kraju imali 2.880 evra. Međutim, porez ne plaćaju oni koji su ih kupovali, a takvih je, kaže Tomić, 40 odsto. On podseća da se Divac obavezao da akcije u slučaju sticanja većinskog paketa plaća po neto 3.000 evra.


Od četvrtka je na sajtu Centralnog registra skinuta i sudska blokada nad sedam odsto akcija PIO u ovoj novinskoj kući, što znači da su sve akcije slobodne za preuzimanje.


Ipak, da bi se aktivirala ponuda „Vaca“, predata Komisiji za hartije od vrednosti prošloga maja, uslov je da se ovim akcijama trguje tri meseca na berzi. Imajući to u vidu, „Vac“ ne može da se ubaci u igru, osim preko berze, pre oktobra.


Z. Mihajlović

Tagovi

Povezani tekstovi