„Telekom“ nema monopol

Osnovni  zadatak nas u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) je da stvorimo uslove za otvoreno tržište u sektoru telekomunikacija, a cilj je da osiguramo razvoj telekomunikacija, odnosno omogućimo uvođenje novih servisa i podizanje nivoa kvaliteta već postojećih. Zato smo, prema Zakonu o telekomunikacijama, zaduženi za izdavanje licenci, dozvola i odobrenja, tehničkih pregleda, definisanja, standarda, davanja saglasnosti za uvoz, numeracije, mogućnost regulisanja tarifa, kontrole zakupa linija, interkonekcije, univerzalnog servisa.
Od 19. decembra prošle godine, kada smo počeli sa radom, RATEL je izdao više od tri hiljade dozvola za radio stanice, registrovao preko 250 telekumunikacionih javnih i funkcionalnih sistema koji koriste frekvencije, a u toku je izdavanje dozvola za TV i radio emitere. U našoj evidenciji su 53 Internet provajdera, koji opslužuju 720.000 korisnika i 29 operatera kablovske televizije, sa 530.000 pretplatnika.
RATEL je proglasio “Telekom Srbija” za operatera sa većinskim udelom na tržištu i time preuzeo regulaciju vođenja tarifne politike u fiksnoj telefoniji, sa ciljem daljeg razvoja fiksne mreže i zaštite korisnika. Praktično, time je monopol “Telekoma” prestao da postoji, jer tarife mi određujemo. Ko god želi može odmah da zatraži izdavanje dozvole za rad u ovoj oblasti i veliko interesovanje već postoji. Međutim, otežavajuća okolnost pružanja usluga u fiksnoj telefoniji je što su neophodna ogromna ulaganja, pa je i isplativost sporija. Zato će, čini mi se, konkurencija u ovoj oblasti, teže stizati.
Najveći napredak, vrlo brzo, očekujem u sektoru mobilne telefonije. Postupak izdavanja druge licence za GSM i UMTS, zajedno sa prodajom preduzeća “Mobi 63” naslednika “Mobtela”, RATEL će završiti do 31. jula.
Uvođenjem stvarno novog, velikog operatera, a ne nekog bankara koji bi samo preprodao kompaniju, u Srbiju će ući i prva konkurencija na tržištu. To će, neminovno, dovesti do poboljšanja kvaliteta postojećih i razvoja novih usluga, pre svega prenosa slike i uvođenje treće generacije.
Postigli smo napredak i u oblasti uvođenja digitalnih TV i radio programa. Naši stručnjaci izborili su se u Ženevi i za novi plan, kojim je za celu teritoriju Srbije omogućeno pokrivanje sa do 46 TV programa, a u Beogradu do 84 stanice sa digitalnom TV slikom. Rok za potpun prelazak na ovu, novu tehnologiju, planiran je do 2015. godine.


prof. dr Jovan Radunović, predsednik UO Republičke agencije za telekomunikacije

Tagovi

Povezani tekstovi