Prepravke na doradu

Beograd-Pred­sed­nik Sr­bi­je Bo­ris Ta­dić od­bio je da pot­pi­še iz­me­ne i do­pu­ne Za­ko­na o ra­di­o­di­fu­zi­ji, ko­je je pre ne­de­lju da­na usvo­ji­la Na­rod­na skup­šti­na i vra­tio ih ju­če po­sla­ni­ci­ma na po­nov­no – gla­sa­nje. Ovo je si­že po­sled­nje „epi­zo­de“ u ono­me što već sa­da po­či­nje da li­či na te­le­no­ve­lu o ra­du Re­pu­blič­ke ra­di­o­di­fu­zne agen­ci­je, sta­rim po­te­zi­ma i no­vim ovla­šće­nji­ma ko­je je RRA do­bi­la usvo­je­nim iz­me­na­ma.
U obra­zlo­že­nju svo­je od­lu­ke, pred­sed­nik Re­pu­bli­ke na­vo­di da bi ovim iz­me­na­ma i do­pu­na­ma bi­la ozbilj­no na­ru­še­na ne­za­vi­snost ra­da RRA, jer je pred­vi­đe­no da sgla­snost na fi­nan­sij­ski plan te agen­ci­je, ume­sto Skup­šti­ne Sr­bi­je da­je Vla­da. U sa­op­šte­nju Pres slu­žbe pred­sed­ni­ka na­vo­di se još i da „on sma­tra i da bi bio na­ru­šen prin­cip rav­no­prav­no­sti uče­sni­ka u po­stup­ku do­de­le fre­kven­ci­ja, jer je iz­me­na­ma i do­pu­na­ma pred­vi­đe­no pro­du­ža­va­nje ro­ka za po­če­tak emi­to­va­nja i sma­nje­na na­kna­da emi­te­ri­ma ra­dio pro­gra­ma“.
Na­vo­di se i da je Mi­ni­star­stvo kul­tu­re i in­for­mi­sa­nja oba­ve­sti­lo pred­sed­ni­ka Sr­bi­je da se ni oni ne sla­žu sa ova­kvim iz­me­na­ma i do­pu­na­ma, a u sa­op­šte­nju se još is­ti­če da je „do­no­se­ći ova­kvu od­lu­ku pred­sed­nik Sr­bi­je otvo­rio mo­guć­nost Na­rod­noj skup­šti­ni da pre­i­spi­ta spor­ne iz­me­ne, ka­ko bi dr­ža­va, gra­đa­ni i me­di­ji do­bi­li de­mo­krat­ski i evrop­ski za­kon“.
Ina­če, ova­kvoj od­lu­ci pred­sed­ni­ka Ta­di­ća pret­ho­di­la su otvo­re­na ne­go­do­va­nja stru­kov­nih no­vi­nar­skih udru­že­nja UNS i NUNS, ko­ji su se us­pro­ti­vi­li pre­kra­ja­nju Za­ko­na o ra­di­o­di­fu­zi­ji. Pro­te­kle ne­de­lje i za­po­sle­ni u BK Te­le­vi­zi­ji po­sla­li su na adre­su Pred­sed­ni­štva pi­smo u ko­jem ape­lu­ju na Ta­di­ća da ne pot­pi­še usvo­je­ne iz­me­ne jer su one „po­gub­ne za me­dij­ske slo­bo­de“. Ovo po­sled­nje po­slu­ži­lo je port­pa­ro­lu DSS An­dre­ji Mla­de­no­vi­ću da, u iz­ja­vi za Tan­jug, ju­če us­tvr­di da ne pot­pi­si­va­nje uka­za „ja­sno po­ka­zu­je či­ji uti­caj sto­ji iza ova­kve od­lu­ke i da se pred­sed­nik Ta­dić još jed­nom sta­vio u slu­žbu Bo­go­lju­ba Ka­ri­ća i nje­go­vih in­te­re­sa. Sve ono što je ra­ni­je do­go­va­ra­no iz­me­đu njih u Skup­šti­ni Sr­bi­je, sa­da iz­la­zi na vi­de­lo ovim či­nom pred­sed­ni­ka Re­pu­bli­ke“, oce­nio je port­pa­rol DSS.
Ali, me­đu oni­ma ko­ji su u vi­še na­vra­ta pre­po­ru­či­va­li da se sa iz­me­na­ma pro­pi­sa za­sta­ne i sa­slu­ša­ju pred­lo­zi svih za­in­te­re­so­va­nih, bio je i OEBS. Šef mi­si­je OEBS u Sr­bi­ji Hans Ole Ur­stad u iz­ja­vi za „No­vo­sti“ pod­se­ća da su oni još de­se­tak da­na pre „iz­ra­zi­li svo­ju za­bri­nu­tost u ve­zi sa iz­me­na­ma za­ko­na i ta­da naj­o­zbilj­ni­je pre­po­ru­či­li da se omo­gu­ći do­volj­no vre­me­na za ade­kvat­nu pro­ce­nu amand­ma­na, ka­ko bi svi pred­lo­zi mo­gli da se uzmu u ob­zir“.

– Ja­sno smo po­sa­ve­to­va­li da se iz­beg­ne is­hi­tre­na pro­ce­du­ra za usva­ja­nje amand­ma­na – na­gla­ša­va am­ba­sa­dor Hans Ole Ur­stad. – Reč je o amand­ma­ni­ma na ve­o­ma va­žna pi­ta­nja ko­ja pa­žlji­vo tre­ba da se raz­mo­tre, da bi bi­li u skla­du sa me­đu­na­rod­no pri­hva­će­nim stan­dar­di­ma i prin­ci­pi­ma slo­bo­de me­di­ja. Na­dam se da će Na­rod­na skup­šti­na omo­gu­ći­ti vi­še vre­me­na za raz­ma­tra­nje ovog pi­ta­nja, a mi smo sprem­ni da pru­ži­mo po­moć da se omo­gu­ći jav­na di­sku­si­ja ili ras­pra­va o pred­lo­gu za­ko­na, pre ne­go što on po­no­vo bu­de dat Skup­šti­ni na raz­ma­tra­nje.
Pred­sed­nik Sa­ve­ta Re­pu­blič­ke ra­di­o­di­fu­zne agen­ci­je Ne­nad Ce­kić i nje­gov za­me­nik Alek­san­dar Va­sić ju­če „ni­su bi­li do­stup­ni“, a u RRA su nam krat­ko re­kli: „Ne­ma iz­ja­va“.

 

R.O.

Tagovi

Povezani tekstovi