Kajem se!

Predsednik Saveta RRA Nenad Cekić izjavio je juče da „ne bi glasao da TV Košava dobije nacionalnu frekvenciju da je znao da je ova televizija novac za dozvolu pozajmila od Pinka“.
– Ako vidimo da postoji bilo kakav međusobni uticaj ili kontrola između te dve televizije, mi ćemo reagovati. Što se mene lično tiče, da sam znao za pozajmicu, nikada ne bih glasao da Košava dobije dozvolu – rekao je Cekić. On je dodao da je sada kasno za reakciju, što znači da poništavanja konkursa neće biti.
Legalno, ali problematično
Podsetimo, Pink je Košavi uplatio 18 miliona dinara, kojima je ova kuća platila dozvole za nacionalnu i beogradsku frekvenciju. I Pink i Košava tvrde da je ovde reč o „pozajmici“, o čemu postoji i ugovor. Ono što čudi jeste Cekićeva „neinformisanost“ o pozajmicama između Pinka i Košave, jer u Košavi kažu da je bankarski izvod o novčanoj transakciji priložen Savetu RRA. Ko ovde laže, Cekić ili Košava?
S druge strane, profesor FPN-a Rade Veljanovski smatra da je transakcija Pinka i Košave „vrlo verovatno legalna“, ali da tu postoji „jedan drugi problem“.
– Po logici stvari, dve televizije koje su dobile dozvole za nacionalno emitovanje međusobni su konkurenti. Retko se dešava da jedna televizija finansijski pomaže drugu. Zato bi bilo važno pratiti dalje odnose Pinka i Košave da bi se videlo da li njihovi kontakti mogu da dovedu do medijske koncentracije, što je zakonom zabranjeno – ističe Veljanovski.
Da je u konkurs za dobijanje frekvencija bilo nepravilnosti svedoči i primer MIP Radija. Ova radio-stanica je, prema rečima nadležnih iz Udruženja novinara Srbije (UNS), depozit za učešće na konkursu uplatila 19. aprila 2006, iako je rok za tako nešto istekao 28. marta. U UNS-u podsećaju da je rok u kome treba kompletirati dokumentaciju sedam dana, dok je MIP Radio od Saveta RRA dobio čitavih 22 dana.
NUNS: Ispitati sve
Na kraju, Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorilo je članove Saveta RRA da ne poštuju propise koje su sami doneli. Kao jedan od ključnih uslova da bi se uopšte konkurisalo za dobijanje nacionalne frekvencije, Savet RRA je naveo ekonomsku samoodrživost medija.
– Sad se ispostavilo da Savet RRA nije poštovao ni ono što je sam propisao, pa je jedan od dobitnika frekvencije (Košava) pozajmljenim novcem (od Pinka) potvrdio svoju ekonomsku samoodrživost, a priznanicu priložio baš Savetu RRA! Kriterijumi RRA su nakaradni, jer je očekivani garantovani kvalitet programa prilično skrajnut. Zbog toga je neophodno detaljno ispitati odluke o dodeli frekvencija, zato što se sve više pokazuje isprepletanost raznih interesa – ocenjuju u NUNS-u.

Tagovi

Povezani tekstovi