Nenad Cekić: Etar delimo kao svuda u Evropi

– Prema mnogo spominjanim evropskim standardima, u Evropi postoji pluralizam u uređivanju radiodifuzije. Sigurno je samo da regulatorno telo ne sme da zavisi od mandata vlade i da to telo mora da ima velika ovlašćenja. U Srbiji je Zakon o radiodifuziji menjan tri puta. Primera radi, u Francuskoj je za 20 godina zakon o radiodifuziji menjan više od 30 puta – kazao je on.


– Da smo iz šešira izvukli pet stanica koje će dobiti nacionalnu frekvenciju, ostalih devet koje tu frekvenciju nisu dobile sigurno bi se pobunile. Optuživani smo za saradnju sa Miloševićevim medijskim tajkunima, a pri tom, mi smo ugasili najveću tajkunsku televiziju – BK TV – naglasio je on.


Nada Gaće, predsednik NUNS-a, rekla je da Zakon o radiodifuziji ne može da čeka bolja vremena pošto je etar i te kako bitan faktor u današnjem svetu.


Tihomir Živanović, član Upravnog odbora Udruženja građana „Telekobra“, rekao je da se sve dosadašnje rasprave o radu RRA svode na političke diskusije, a da sve to nije nikakav argument za Vrhovni sud.


– Tužilaštvo mora da pokrene postupak protiv članova Saveta zbog organizovanog kriminala. Strategija o razvoju komunikacija nije doneta, a bez nje ceo konkurs o podeli frekvencija pada. Do kraja sledeće nedelje mi ćemo podneti krivičnu prijavu protiv članova Saveta RRA – najavio je on.
Snežana Pečaničić, načelnik Pravnog odeljenja Ministarstva kulture i medija, rekla je da Vlada Srbije nije dala mišljenje o tekstu izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji koje su u Skupštini Srbije usvojene 19. jula i da su one donete po hitnom postupku.


– Sama procedura je sporna, a tekst izmena sadrži 17 članova koje ne znamo ni ko je ni kako predložio. Mi smo poslati na sednicu Odbora za kulturu i informisanje na kojoj smo prvi put videli taj tekst – rekla je ona.


A.I.

Tagovi

Povezani tekstovi