Ekran pod lupom

Novosadska novinarska škola će, uz nezavisni tim posmatrača i ekspertski tim projektnog konzorcijuma, analizirati programe radija i televizije Radiodifuzne ustanove Vojvodina. Počeli smo 11. septembra i programe ćemo pratiti do kraja godine – rekla je za naš list predsednica UO Novosadske novinarske škole i koordinatorka projekta dr Dubravka Valić-Nedeljković.
Ona je navela da će se pratiti program na mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom, romskom i srpskom jeziku, a kao metod će se koristiti snimanje, kodiranje, računarska obrada materijala i kvantitativnokvalitativna analiza sadržaja. Takođe će, kao jedan od trajnijih rezultata ovog proJekta, snimljeni radijski i TV programi biti katalogizirani, pa će tako biti dostupni stručnoj javnosti za dalja istraživanja, a javna prezentacija rezultata monitoringa planirana je za početak 2007. godine.
Prvi segment će obuhvatiti praćenje i uzorkovanje radijskog i TV programa na nivou programske šeme na svim jezicima, kako bi se utvrdilo šta je „nulta tačka“ programske šeme u trenutku kada Radiotelevizija Vojvodine startuje s novom upravljačkom i menadžerskom strukturom, kako bi se videlo koje su to polazne osnove i kako je taj program izgledao u trenutku kada je započeto faktičko razmišljanje o transformaciji ove medijske kuće u javni servis građana navela je Dubravka Valić-Nedeljković. Po njenim rečima, cilj ovog istraživačkog, stručno-ekspertskog projekta je da se do decembra, tri puta po sedam dana, po modelu kvalitativno-kvantitativne analize uzorkuje sadržaj i da tako dođe do podataka o tome kako se pozicionira programska šema na radiju i televiziji.
Najpre će biti praćene centralne emisije informativnog programa kako bi se video udeo uređivačke politike u tim emisijama. U oktobru će se pratiti obrazovni program, a u decembru i informativni i obrazovni i zabavni deo programa u radiju i televiziji, da bi se krajem tog meseca dobijeni podaci sistematizovali, a ti rezultati prosledili projektnom konzorcijumu sastavljenom od relevantnih stručnjaka koji se bave istraživačkim radom u oblasti političke antropologije, zabavnih i obrazovnih programa, medija. Za potrebe ovog projekta oni će tumačiti i analizirati dobijene podatke, na osnovu čega će biti sačinjen zbornik radova, koji će se potom naći na javnoj raspravi. Jer cilj ovog projekta je, pre svega, senzibilizacija auditorijuma, gledalaca i slušalaca, da brinu i vode računa o svom javnom servisu. Ovim projektom ne želimo ništa da kritikujemo, već da stvorimo svest kod građana da medije koje su osnovali i koje finansiraju preko RTV pretplate, treba i da kontrolišu istakla je za naš list Dubravka Valić-Nedeljković, naglasivši da su funkcije javnog servisa od ključnog značaja za komunikativne potrebe građana i da zbog toga oni treba ozbiljno da razmišljaju o svom javnom servisu i pomognu da on bude što bolji jer postavlja medijski standard u celom regionu.

Tagovi

Povezani tekstovi