Ne sme se legalizovati bezakonje

Prema njihovom mišljenju, potpisivanje ovog nacrta koji je podneo Savet Radiodifuzne agencije značilo bi legalizovanje bezakonja. Oni su podneli i argumente kojima treba da potkrepe svoj zahtev. Ove radio-stanice, inače, nisu dobile dozvolu za emitovanje programa, a od juče emituju udruženi program.

– RRA je raspisala konkurs na osnovu Zakona o radiodifuziji iz 2002. godine. Međutim, kasnije su podneli zahtev za izmenu i dopunu ovog zakona, kad je konkurs već bio uveliko raspisan. Na kraju, on je sproveden prema njihovom nacrtu, a ne po važećem zakonu – rekao je Dobrivoje Miloradović, predstavnik Hit radija.


Tihomir Živanović, pravni savetnik, dodao je da će argumente koji svedoče o nelegalnosti ovog konkursa podneti i Oebsu. Misija Oebsa je već tražila javnu diskusiju do koje nije došlo.


– Skupština je opet, bez javne diskusije, usvojila potpuno istovetan tekst kao i prošli put, kad je predsednik Tadić odbio da potpiše. Na osnovu ovog njihovog nacrta, RRA hoće da legalizuje sva ona mesta gde su prekršili zakon – kazao je Živanović. On je naveo primer MIP radija, koji je dobio dozvolu za emitovanje, a obavezni depozit je uplaćen čak 22 dana posle poslednjeg roka. Takođe, po starom zakonu, Foks televizija je trebalo da počne sa emitovanjem kompletnog programa 60 dana od dobijanja dozvole, ali oni su bili u mogućnosti da puste samo probni signal. Predstavnici radio-stanica sumnjaju da su ljudi iz Foksa i RRA u dogovoru, budući da nacrt koji je podnela RRA sad predviđa samo puštanje tog probnog signala u roku od dva meseca. Zoran Đelić, vlasnik Bontona, kaže da su pravo na rad dobile neke stanice koje uopšte ne postoje, a ukinute neke koje, poput njegove, emituju program već 13 godina.


D.Đ.

Tagovi

Povezani tekstovi