Mafijaši ponovo mogu da budu vlasnici medija?

Beograd-Nezavisno udruženje novinara posle referenduma pokrenuće akcije o izmeni člana 50 ustava Srbije, u kome se kaže da svako može da osniva medije, zaključak je sesije „Odgovorni urednici za odgovorne medije“ o novom ustavu Srbije. Nadežda Gaće, predsednik NUNS-a, objasnila je da je zaprepašćena činjenicom da u više od 900 tekstova koji se odnose na novi ustav ili referendum nije poklonjena pažnja na položaj medija.


– Novim ustavom ostavlja se prostor da država ponovo može da osniva medije. Čak je i Ustav iz 1990. godine čistije i jasnije napisan u delu koji se odnosi na slobodu i osnivanje medija, ali i o tome gde se oni registruju – rekla je Nadežda Gaće i istakla da je ovaj član ustava u suprotnosti sa Zakonom o informisanju.


Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, istakao je da država, ali i krupni kapital kome mediji nisu osnovna delatnost ne mogu da osnivaju medije.
– Interes javnosti ne može da bude zadovoljen u slučaju krupnog kapitala jer krupni kapital prvo sledi svoje interese. Ustav faktički otvara mogućnost da zemunski klan bude vlasnik medija – naglasio je Janjić i dodao da je neobično to što država i lokalna samouprava privatizuju sve medije, a da u ustavu ostavljaju mogućnost da ponovo budu vlasnici.


Duško Radulović, urednik u Radio Beogradu, konstatovao je da država i mimo toga može da utiče na medije.
– Predajnici radio i TV stanica su i dalje u državnom vlasništvu. Pa se i sada može videti da RTS 1 i 2 u nekim mestima skoro i da nemaju sliku, a o zvuku i da se ne govori.


– Kako to da neke ružičaste televizije imaju jači signal od RTS-a?! Javni servis je pastorče – kazao je Radulović. Đorđe Vlajić, dopisnik Bi-Bi-Sija, rekao je da ustav mora da postavi elementarne okvire kako bi se zaštitio interes javnosti i da toga u ovom slučaju nema.


M.L.

Tagovi

Povezani tekstovi