Kako komentarišete onemogućavanje novinara i fotoreportera da nesmetano prate proglašenje Ustava?

Kao i prilikom održavanja svake sednice Narodne skupštine do sada, tako je i na jučerašnjoj sednici protokol predviđao da se snimateljima i fotoreporterima omogući snimanje u sali za sednice tek po ulasku predsednika Narodne skupštine i ostalih visokih zvanica. Prisutnim snimateljima i fotoreporterima bila je omogućena prostorija u kojoj su čekali da organizovano uđu u salu. U više navrata su ljubazno zamoljeni za strpljenje i uveravani da će im biti omogućen ulazak u salu odmah po ulasku svih zvanica. Nažalost, većina snimatelja i fotoreportera nije imala razumevanja za ovo pravilo i, u znak protesta što im nije bilo omogućeno da u salu uđu kada oni to žele, napustila je svoj radni zadatak. Onima koji su ostali, kada su se stekli uslovi, bilo je omogućeno da uđu u salu za zasedanja. Dakle, nije istina da je snimateljima i fotoreporterima zabranjen ulazak, već je činjenica da oni nisu bili strpljivi da sačekaju vreme predviđeno za snimanje.


Nenad Đorđević, urednik i fotoreporter agencije FoNet


Očigledno da su prekjuče u parlamentu tokom proglašenja Ustava Srbije nadležne skupštinske službe i protokol demonstrirali neprofesionalnost u svakom pogledu i nepoštovanje javnosti i našeg rada. To nije prvi put, ali sada je bilo uočljivo pošto najveći deo akreditovanih reportera i snimatelja nije dobio priliku da radi svoj posao: mogli smo samo da radimo ono što nam je tamo neko propisao. Lično me i najviše pogađa to što mi nije dozvoljeno da radim, što se nikada ne misli na nas koji smo tu da radimo. Zbog toga danas u novinama i nema fotografija s tog istorijskog događaja; kolege su na taj način iskazale protest i solidarnost. Žalosno je samo što su se neke velike televizije pravile kao da skandala nije bilo.


Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije


U najširem smislu reč je o neodgovornosti ljudi koji su nadležni u Skupštini za odnose s medijima i UNS očekuje reakciju Predraga Markovića kao domaćina skupštinskog doma i najodgovornijeg čoveka parlamenta. U ovakvom postupku vidimo bahatost vlasti i odsustvo svesti da je praćenje tog događaja prevazilazilo i obavezu prema Zakonu o dostupnosti informacija da se medijima omogući pristup. Naime, sednica na kojoj je proglašen Ustav ima i istorijsku dimenziju koju je potrebno dokumentovati. To znači da je taj istorijski događaj trebalo da ostane zabeležen u arhivama redakcija i slikama i tonski.


Aleksandar Jugović, pomoćnik ministra za kulturu i informisanje


Ne znam šta je tu imalo da se krije, pogotovo jer je bio direktan prenos i sve je bilo javno. Zaista mi nije jasno zbog čega novinari nisu mogli ući unutar skupštinskog zdanja. Od 1990. sam sanjao da se državni organi ne mešaju u rad novinara i da oni izveštavaju samo prema svom kodeksu i etici.


Đorđe Vlajić, potpredsednik NUNS


Odluku da samo državna televizija izveštava sa svečane sednice parlamenta na kojoj je proglašen Ustav smatram krajnje pogrešnom. Vrlo liči na već viđeno u vremenu pre onoga što je trebalo da budu demokratske promene i podelu medija na podobne i one koji to nisu. Smatram da je reč o vrlo opasnom presedanu koji nikako ne doprinosi demokratskom ambijentu u Srbiji. Najblaže rečeno, vrlo trapava odluka

Tagovi

Povezani tekstovi