Prebijanje dugova uz asistenciju države?

U medijima se spekuliše da je EPS novac dobio od Vlade Srbije, kako bi se preuzimanjem 15 odsto akcija sprečilo da zbog velikih dugovanja Politika pređe u većinsko vlasništvo nemačkog partnera, medijskog koncerna VAC. U poslovodstvu EPS ne žele zvanično da komentarišu kupovinu akcija Politike, dok u Ministarstvu rudarstva i energetike tvrde da se oni ne mešaju u poslovne poteze elektroenergetske kompanije. Jedino su se oglasili zvaničnici Ministarstva privrede koji objašnjavaju da je delimično reč o dokapitalizaciji, ali i o konverziji duga Politike prema EPS u akcije.
Zid ćutanja sa kojim se novinari suočavaju u EPS pristalice teorije da je kupovina akcija Politike iznuđena od strane države još više učvršćuje u uverenju da je politika umešala svoje prste u taj poslovni poduhvat. Izvor Danasa blizak EPS tvrdi da pojedini mediji komentarisanjem poslovnih aranžmana koje EPS sklapa žele da kompaniju uvuku u političke igre. Taj izvor objašnjava da je i u zemljama regiona kao i u zapadnoj Evropi uobičajeno da energetske kompanije ulažu novac u pojedine institucije i da sa te strane tu nema ničeg spornog. U prilog tvrdnji da je reč o konverziji duga ide i podatak da je EPS i ranije predlagao da se dugovi nekih državnih kompanija (u Politici Vlada Srbije kontroliše paket od 50 odsto akcija) prebiju konverzijom duga. Naš izvor kategorično negira da je novac za kupovinu akcija Politike, EPS dobio od Vlade Srbije, već da je obezbeđen iz profita koji je ostvarila kompanija.
Deo stručne javnosti ne gleda blagonaklono na ovakav način preuzimanja akcija Politike uz argumentaciju da iz EPS stalno poručuju da cena struje nije realna te da posluju sa gubicima, a onda su spremni da izdvoje šest miliona evra kako bi postali akcionari Politike. Takođe, zamerke se upućuju i zbog toga što su takvim potezom oštećeni građani, ali i mali akcionari kojima nije pružena šansa da svoje akcije iznesu na berzu.


G. Vlaović

Tagovi

Povezani tekstovi