NA MEDIJSKOJ VETROMETINI

U Sandžaku, koji se prostire jednim delom u Srbiji, a drugim u Crnoj Gori, normalno je da slušajući jednu radio-stanicu čujete i program druge.


U srpskom delu Sandžaka čuju se crnogorske stanice, tako da se mnogi pitaju kako će to biti regulisano zakonom. Da li će zakon zabraniti „prekogranično emitovanje“ programa, ostaje da se vidi.


Pomoćnik ministra za telekomunikacije Srbije Dragomir Vasiljević kaže za Betu da trenutno u Srbiji preko 1.000 stanica radi bez ikakve dozvole.


– Postoji jedan broj medijskih kuća sa dozvolama koje su u međuvremenu istekle. Mi smo načinili prve korake za regulisanje ovakvog stanja i radi se na planu raspodele frekvencija – kaže Vasiljević.


Neprimenjivanje zakona odgovara mnogobrojnim vlasnicima medija koji ne plaćaju porez i autorska prava. Mnogo novinara, voditelja i tehničkog osoblja, uprkos godinama rada u takvim medijima, nema ni dan radnog staža.


Nedavno je republički inspektor za rad Dušan Ilić obišao lokalne medije na ovom prostoru i uverio se u to. – Ukupan broj radnika u svim medijskim kućama u Tutinu, Raški i Novom Pazaru je 192, od kojih 147 ima potpisan ugovor o radu – rekao je Ilić.


Na prostoru novopazarske opštine trenutno ima deset radio i TV stanica: Regionalna radio-televizija, televizija Jedinstvo, radio Novi Pazar, radio Sto plus, As radio, M radio, Mozaik radio, Studentski radio i Yu radio.

Tagovi

Povezani tekstovi