Prijavilo se 143 provajdera

RATEL će Telekomu i ostalim registrovanim operatorima poslati spisak operatora upisanih u Registar i onih koji su u postupku upisa, sa zahtevom da raskinu ugovore o zakupu sa svim Internet provajderima koji nisu na tom spisku.
– Mere ćemo preduzeti prvenstveno protiv provajdera koji se nisu prijavili na konkurs za dodelu dozvola. Svim operatorima, pre svega Telekomu Srbije, dostavićemo spisak provajdera koji su dobili dozvole, onih koji su u postupku, ali i onih koji nisu podneli zahtev – objašnjava Cvetinović i dodaje – mislim da su se prijavili svi ozbiljniji provajderi, možda ih je uplašilo obaveštenje da ćemo ih isključivati preko Telekoma.
Kako su cene Internet usluga u Srbiji šarolike, Cvetinović ukazuje da će RATEL uraditi analizu kako bi ocenio koga treba proglasiti za operatora sa značajnim tržišnim učešćem.
– Kod kablovske mreže to je očigledno, SBB drži polovinu te mreže. Može se dogoditi da za jednog ili dva operatora proglasimo da ima značajno učešće. Kada budemo znali koji su to operatori kontrolisaćemo cene njihovih usluga – ističe naš sagovornik. Prema njegovim rečima mnogo je komplikovanije regulisati bežični Internet. „U svim zemljama dva opsega na 2,4 i 5,5 gigaherca dostupni su za slobodno korišćenje. Naši propisi dozvoljavaju korišćenje tih opsega u komercijalne svrhe bez posebne dozvole“, navodi Cvetinović.
Korisnici bežičnog Interneta često imaju smetnje. Cvetinović ukazuje da postoje indicije da pojedini bežični Internet provajderi koriste jače uređaje nego što je propisano i tako ometaju jedni druge. On najavljuje da će RATEL preduzeti mere kako bi se to sprečilo.
Teško je, inače, proceniti koliko Internet provajdera posluje u Srbiji. Na anketu koju RATEL sproveo početkom godine prijavilo ih se više od 50, da bi se na konkurs za dobijanje dozvola prijavilo 143. Njihovim registrovanjem, prema rečima našeg sagovornika, biće poboljšan kvalitet usluge, dok cene Internet usluga neće propisivati RATEL već tržište.


S. Stamenić

Tagovi

Povezani tekstovi