Spisak Reporteru dala vojna služba

Reč je o spisku objavljenom u nedeljniku Reporter 2001. godine. Taj dokument je, potvrdio je Luković juče na konferenciji za novinare, Reporteru dostavila Vojna služba bezbednosti.
Luković, koji je u to vreme bio kolumnista ovog lista, kaže da ga je vlasnik Reportera Perica Vučinić zamolio da kod portparolke Haškog tužilaštva Florens Artman proveri informaciju o postojanju i autentičnosti spiska policajaca koje navodno traži Tribunal, a koji je listu doturen s druge strane. Artman, navodi Luković, nije mogla ni da potvrdi niti da demantuje informaciju o postojanju tog spiska, što je on preneo pokojnom Vučiniću. Inače, isti spisak je, po objavljivanju u Reporteru, preneo i beogradski dnevnik Blic.


– Kakva je moja veza u svemu tome – pita se Luković, ocenjujući da postoji namera da se, u izbornoj kampanji, „LDP dovede u vezu s objavljivanjem teksta posle kojeg je izbila pobuna tzv. crvenih beretki“.
Slaviša Lekić, nekadašnji urednik Reportera, izjavio je u preksinoć u emisiji Insajder TV B92 da su spisak od 300 policajaca koje navodno traži Haški tribunal dobili iz Vojne službe. Jedan kurir, prema njegovim rečima, sada je „visoki funkcioner LDP“ i preko Zagreba je dobio spisak navodno od portparolke Haškog tužilaštva Florens Artman, a drugi kurir, bivši poslanik DSS, to je proverio u Vojnoj službi bezbednosti. Lekić u Insajderu nije hteo da otkrije imena „kurira“.
Luković je podsetio da je javnosti već poznato da su spisak doturili Jovica Krtinić, tadašnji novinar Reportera, danas urednik u Kuriru, te Đorđe Mamula, poslanik Demokratske stranke Srbije i nekadašnji advokat Reportera. Ujedno, Luković je zamerio i autorima emisije Insajder, prema njegovim navodima snimljene dva dana pre emitovanja preksinoć, što mu nisu dali priliku da na vreme objasni o čemu je reč.
Spisak sa imenima 362 policajca koje navodno traži Hag objavljen je tokom protesta pripadnika JSO novembra 2001. koji je predvodio Milorad Ulemek. Iako se kasnije ispostavilo da je razlog za protest bio pokušaj Ulemeka da na najvažnija mesta u MUP postavi svoje ljude, tada je saopšteno da JSO protestuje zbog izručenja braće Banović u Hag. U to vreme, na čelu Vojne obaveštajne službe, od koje je potekao spisak, bio je general Aco Tomić, a služba je bila pod formalnom kontrolom predsednika Jugoslavije i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, danas premijera Srbije.


M. M.

Tagovi

Povezani tekstovi