Povratak vesti u devedesete

– Posle osam meseci našeg monitoringa ostvarivanja Zakona o radiodifuziji postojeći nacionalni emiteri nastavljaju sa vođenjem različite uređivačke politike informativnih programa, koje sve više podsećaju na situaciju iz devedesetih godina – izjavio je Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka, prilikom predstavljanja izveštaja najnovijeg monitoringa ostvarivanja Zakona o radiodifuziji.


– Informativni program koji se može videti na nacionalnim televizijama se sve više razlikuje, pa je potrebno pratiti vesti na dve strane da bi se shvatilo šta se zapravo dogodilo. Najvidljivije je račvanje RTS-a, koja prenosi zvanične verzije događaja, i B92 koja ih izbegava i sve više ulazi u samopromociju – kaže Radojković.
Prema njegovim rečima, najveća polarizacija između ove dve stanice primećena je 14. decembra kada je od pedesetak vesti samo jedna bila prikazana na obe stanice, a to govori da nešto nije normalno. On je dodao da Pink pokušava da iskoristi račvanje najuticajnijih političkih medija i da zauzme zlatnu sredinu, ali to im ne uspeva uvek, pošto zavisi od inspiracije i umešnosti voditelja.


– Prateći dosadašnji rad TV stanica, postaje značajno pitanje da li će 2007. godine moći da od reklamnih prihoda živi svih pet nacionalnih emitera. Članovi Saveta RRA govorili su o tome kako televizijske stanice krše Zakon o oglašavanju, pa čak i da je za sedam dana zapaženo 1.224 prekršaja. To znači da su prihodi koje imaju nedovoljni. Sve stanice trče za reklamnim dinarom i stvara se utisak da im je on neophodan – objašnjava Radojković.


Zbog svega toga, dodaje on, bankrot nekih od nacionalnih emitera je neminovan. Sa trenutno četiri komercijalne nacionalne televizije i RTS-om, koji se ponaša kao komercijalna televizija, jasno je da će se borba zaoštriti, a ta borba je u svim zemljama vodila do ukrupnjavanja i stvaranja medijskih korporacija.
Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, rekao je da je Savet RRA objavio da sve stanice krše Zakon o oglašavanju, ali nije izrekao nijednu opomenu ili kaznu, ili o tome nije obavestio javnost, a RRA može da kazni i javni servis zbog kršenja zakona.


– Prateći rad radio stanica zaključio sam da su Radio B92 i Radio Indeks najprofesionalnije obavljale svoj posao. Nova stanica Roudstar ne emituje i dalje ništa osim muzike. Koliko dugo mogu tako da rade, ne znamo. To je vezano za izmene i dopune Zakona o radiodifuziji koje su hitno usvojene letos. Odredba da emiteri moraju da se drže vrste i kvaliteta programa za koji su dobili dozvolu je izmenjena i stvorena je nova dilema – kaže on.


Veliki problem sa programima je, dodaje Veljanovski, to što Radio Fokus nastavlja da promoviše samo jednu političku stranku, pa mu nije jasno zašto je Savet RRA zbog promovisanja jedne stranke ugasio TV BK, a uopšte se ne oglašava kada je reč o programu Fokusa.
Povodom gašenja TV Palme i sedam nelegalnih radio stanica, Veljanovski kaže da se zakon mora primenjivati.


– Haos u etru mora da se sredi, pa ne mogu da nastave da rade sve radio i televizijske stanice, a kojih je bilo mnogo. Važno je samo da oni koji rade rade prema zakonu – rekao je Veljanovski.
U poslednja dva meseca primetno je jačanje institucija u primeni zakona i to pre svega kroz poboljšanju saradnju između RRA i RATEL-a, smatra Jelena Surčulija iz Misije Oebs. Dobro je, dodala je ona, što je Savet RRA doneo Opšte obavezujuće uputstvo emiterima za ponašanje u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore.


– Uputstvo precizira kako mediji treba da se ponašaju, a posebno su značajne zabrana diskriminacije, kao i precizno definisanje objavljivanja izveštaja agencija koje ispituju javno mnjenje. Takođe, značajno je i ravnomerno predstavljanje svih izbornih lista, kao i insistiranje na poštovanju kraćih rokova za predstavljanje svih izbornih lista – kaže ona.

Tagovi

Povezani tekstovi