Partije kao urednici

– Mediji su partijama prepustili prostor da ga sami uređuju – rekla je Snježana Milivojević, profesor Fakulteta političkih nauka, i dodala da je potrebno smanjiti politički uticaj i količinu novca u politici, kao i podići kvalitet medija.
Istraživanje je trajalo mesec dana i imalo je za cilj da kvantitativno predstavi zastupljenost, pozicioniranje i učestalost pojavljivanja partija i visokih stranačkih funkcionera u medijima. Predmet monitoringa bile su sve centralne informativne emisije u udarnim terminima na šest elektronskih medija RTS1, B92, TV PINK, Radio Beograd 1, radio B92 i radio Fokus.
Prema rečima Jovanke Matić, istraživača Instituta društvenih nauka, zabeleženo je nekoliko problema: sporan duh regulacije predizborne kampanje, kontrola ponašanja medija, medijske prezentacije državnih funkcija, odsustvo analitičkog novinarstva i jednaka raspodela vremena na RTS.
– Trudili smo se da relevantne partije budu u informativnim programima – objasnio je Saša Mirković s B92. On je naglasio da su pojedine političke partije same organizovale snimanja. S druge strane, predsednica NUNS Nadežda Gaće istakla je da su glavni politički sukobi iz informativnih programa prešli u tok šou.
Iako istraživanje nije obuhvatilo štampane medije, izvestilac Saveta za štampu Medija centra Hari Štajner naveo je da je u dnevnim listovima najviše bilo faktografskog novinarstva. U decembru je 81 odsto napisa bilo faktografskog karaktera, a u januaru 78 odsto.


J. D.

Tagovi

Povezani tekstovi