Poguban uticaj „zastupničkog“ novinarstva

Beograd – Zabrinjava izrazita nesposobnost današnjih novinara da razdvoje „zastupničko“ novinarstvo u korist određene stvari, od pravog i objektivnog izveštavanja. To se mora rigorozno odvojiti jedno od drugog, naglasio je juče Džon Lojd, prvi direktor odseka za novinarstvo Rojtersovog instituta za novinarstvo Oskford univerziteta, na tribini „Šta mediji rade našoj politici“, juče održanoj na beogradskom Fakultetu političkih nauka.
Lojd, autor istoimene knjige o odnosu političara prema medijima, inače dugogodišnji urednik Fajnenšel tajmsa i jedan od osnivača i kolumnista Fajnenšel tajms Magazina, otvorio je čitav niz pitanja o odnosu medija, političara i javnosti u Velikoj Britaniji koja su aktuelna i u Srbiji i jugoistočnoj Evropi.
Kao pozitivan primer iz britanskog novinarstva, koje je takođe krcato manama i slabostima, Lojd navodi odupiranje da se demonizuju čitave zajednice u Severnoj Irskoj, području koje je verski i etnički podeljeno kao i balkanska žarišna zona Kosovo. Bez dlake na jeziku, Džon Lojd analizira specifičnu medijsku „kulturu privrženosti“ određenim političkim opcijama za koju tvrdi da je u ovom delu sveta proistekla iz frustrirajućeg iskustva novinara za vreme balkanskih ratova iz devedesetih.
Predavanje Džona Lojda deo je projekta „Politika i mediji“ Britanskog saveta u Srbiji, u kojem učestvuju predstavnici devet zemalja: Velike Britanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Crne Gore, Hrvatske, Jermenije, Azerbejdžana i Gruzije. Srbiju predstavljaju političari Božidar Đelić, Vesna Pešić, Nenad Čanak, Goran Ješić i novinari Dragan Bujošević, Gordana Suša, Ljubica Gojgić i Mihailo Kovač. Da bi debata bila podsticajnija osmišljen je i blog www.politics-media.blogspot.com, na kojem svi zainteresovani mogu da izlože svoje komentare.


 

Tagovi

Povezani tekstovi