Zemunci ubili Ćuruviju?!

Beograd-Slavka Ćuruviju, vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, koji je ubijen 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je živeo, likvidirali su pripadnici „zemunskog klana“. Do ovog otkrića Kurir je došao uvidom u službenu belešku o saslušanju pripadnika JSO Nenada Ilića Glavonje tokom akcije „Sablja“.


Umešanost „zemunaca“ u Ćuruvijino ubistvo Iliću je, prema onome što je izjavio policiji 2. aprila 2003. otkrio Mile Luković Kum, i to prilikom njihovog puta u Budvu juna 2000. gde je trebalo da učestvuju u atentatu na Vuka Draškovića. Luković je, naime, pred Ilićem i Milošem Simovićem, koji su zajedno sa njim putovali u Budvu, kritikovao učesnike atentata na Draškovića na Ibarskoj magistrali, tvrdeći da je pogrešno likvidaciju tog tipa planirati kao slučajnu saobraćajnu nesreću.


– Kako to da se izvuče onaj koga je trebalo da ubiju, a da druga četvorica, koja nje trebalo da stradaju, poginu… Tako je to kad hoćete bokserskom rukavicom da ubijete muvu – rekao je tada Luković, a zatim, prema Ilićevoj izjavi, priznao da su „zemunci“ ubili Ćuruviji.


– Tako se to ne radi. Kako smo mi Ćuruviju – dobili smo informaciju kad i gde. Bili smo na čekanju. On je naišao sa ženom. Njega smo opleli i kraj. Mogli smo i ženu, ali žena nije bila meta i tu je kraj – rekao je, prema Ilićevom iskazu, Mile Luković. Miloš Simović je, navodno, tada pokušao da ućutka Kuma i, verovatno, spreči odavanje strogo čuvane tajne.


– Šta to pričaš, Kume?! – ućutkao ga je Simović, nakon čega je priča o Ćuruvijinom ubistvu prekinuta.


Da li će ovaj Ilićev iskaz pomoći u rasvetljavanju detalja jednog od najintrigantnijih političkih ubistava u Srbiji, teško je proceniti, jer u Specijalnom tužilaštvu planiraju da u ovoj fazi istrage ubistva Slavka Ćuruvije saslušaju oko 150 ljudi.


U nedavnoj izjavi za Kurir specijalni tužilac Slobodan Radovanović je najavio i da će 11. aprila, na dan Ćuruvijinog ubistva, biti izvršena čak i rekonstrukcija tog događaja.
– Rekonstrukcija ubistva trebalo bi da budu urađene veoma brzo, jer su sada idealni uslovi za to – rekao je nedavno Radovanović, dodajući da je „slučaj Ćuruvija“ u samom vrhu prioriteta kojima se Specijalno tužilaštvo bavi.


Inače, tokom osmogodišnje istrage otkriveno je da je vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin sedam dana pre ubistva pratilo 27 radnika beogradskog centra Državne bezbednosti. Bezbednjaci, koji su pratili Ćuruviju u tri smene i o tome slali izveštaje svojim šefovima, povučeni su sa zadatka pet minuta pre nego što je Ćuruvija likvidiran u haustoru zgrade u ulici Lole Ribara. Imena funkcionera tajne policije koji su povukli ljude pet minuta pre finala akcije „Ćuran“, još nisu poznata.
 

Tagovi

Povezani tekstovi