Kako komentarisete podatak da je BIA najizrazitiji primer krsenja Zakona o dostupnosti informacijama?

Bogoljub Milosavljević
saradnik Centra za antiratnu akciju


Po prirodi podataka kojima raspolaže BIA za očekivati je da najveći broj njihovih informacije nije dostupan. Problem je što zakonom nije regulisano koja vrsta podataka je dostupna, a koja nije. Time je otvoren prostor za slobodno tumačenje stepena poverljivosti. Nadam se da će uskoro biti zakonski regulisana ova oblast, čime će se sprečiti slobodno tumačenje, šta jeste, a šta nije tajna.


Dobrivoje Radovanović
direktor Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja


Tu postoji sukob interesa, jer BIA po prirodi svog posla operiše tajnim podacima, dok Zakon o dostupnosti informacija treba da zadovolji potrebe javnosti da se informiše. Zbog prirode posla kojim se bavi, BIA ne želi da dostavlja javnosti podatke, ali to nije karakteristika samo srpske službe, već i svih ostalih u svetu. Mada, u stranim tajnim službama je uočeno i da se sve više otvaraju prema javnosti, pa se nadam da će uskoro tako početi da se ponaša i BIA.


Božo Prelević
advokat


Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, je primer čoveka koji savesno obavlja svoj posao. Nije pohvalno za državu kada njena tajna služba odbija da poštuje zakon. Mislim da je ova situacija rezultat toga što još uvek tajne službe nisu demokratizovane. BIA pokušava da sačuva deo tajnosti i za stvari za koje uopšte nije potrebno da budu tajne.


Dejan Anastasijević
novinar Vremena


Podatak da je BIA najizrazitiji primer kršenja Zakona o dostupnosti informacijama nije uopšte iznenađujući. BIA je tajna služba, pa kao i sve ostale tajne službe, njihov rad zavisi od tajnosti. Opasno je to što BIA ignoriše, ne samo poverenika za dostupnost informacijama, već i odluke Vrhovnog suda Srbije. Takvim ponašanjem ona se stavlja iznad države i pravosudnog sistema zemlje.

Tagovi

Povezani tekstovi