NUNS traži pola zgrade u Resavskoj

Reč je o Domu štampe, odnosno Domu beogradskih novinara, legatu izgrađenom pre Drugog svetskog rata donacijama građana. Nezavisno udruženje novinara Srbije, faktički, traži ravnopravan tretman i predlaže da imovinom novinara raspolažu obe organizacije kao reprezenti stvarnih vlasnika tog kapitala.
U Resavskoj 28 danas je sedište oba novinarska udruženja, s tim što NUNS ima status podstanara, a UNS vlasnika.
Pred Trećim opštinskim sudom UNS vodi postupak za prinudno iseljenje NUNS.
Uvažavajući zahtev pravnog zastupnika NUNS Gordane Mihailović da se kao važan dokaz od MUP Srbije traži dokument o registaciji Udruženja novinara Srbije, sudija Stojanović je juče glavnu raspravu odložila za 8. maj. Obraćajući se sudu advokatica NUNS je kazala da ovo udruženje nema nameru otuđenja imovine, već naprotiv teži njenom privođenju prvobitnoj nameri osnivača. Uknjiženjem imovine UNS je, faktički, osporio nameru Jugoslovenenskog novinarskog udruženja – sekcija Beograd, da Dom štampe bude od koristi svim novinarima.
Zastupnik UNS Dušan Stamenković, međutim, smatra da nema pravnog okvira za podelu imovine, ali navodi da je postojala mogućnost nagodbe.
– Udruženje novinara Srbije nudi spajanje kao izlaz iz svojinskog spora. Mi suprotno tome smatramo da oba uduženja imaju pravo da koriste imovinu koja pripada svim novinarima i da bi takvo pravo imalo i neko treće profesionalno udruženje ukoliko bude osnovano. Zato i predlažemo osnivanje nezavisne fondacije koja bi upravljala tim kapitalom – kaže Nadežda Gaće, predsednica NUNS.
Predsednica NUNS podseća da je ova organizacija nastala u vreme kada se tada jedino udruženje novinara Srbije UNS političkim angažovanjem u službi režima Slobodana Miloševića teško ogrešilo o profesionalne standarde. Velika grupa najuglednijih novinara u Srbiji suprotstavila se tome i osnovala je 1994. godine NUNS. Pošto lustracija nije sprovedena ni u novinarstvu, kao ni u ostalim segmentima društva, razlozi za postojanje dva udruženja nikada nisu prestali i nema osnova za njihovo spajanje.
– Mi ne tražimo ukidanje UNS, ali ne pristajemo na brisanje istorije, podjednako one zahvaljujući kojoj je zgrada u Resavskoj podignuta i one koju je u teškim vremenima ispisalo Nezavisno udruženje novinara Srbije – kaže Nadežda Gaće.
Predsednik UNS Nino Brajović juče nije bio u sudu.


J. J.

Tagovi

Povezani tekstovi