Uz opštine bezbedni

Beograd – Inicijativi nekoliko regionalnih i lokalnih radio-televizija da se izuzmu iz privatizacije, pridružili su se i zaposleni u “Radio Subotici”, stanici koja emituje višejezični program. Obustavljanje postupka njihove privatizcije i izmenu zakona koja bi im omogućila dobijanje statusa lokalnih servisa, zatražili su između ostalih, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine i Izvršno veće Vojvodine. Predstavnici nacionalnih manjina strahuju da novi vlasnici neće imati interesa za emitovanje programa na jezicima manjina, što ne doprinosi očuvanju njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta.
Iz Radiodifuzne agencije poručuju da stanice nacionalnih manjina imaju isti tretman kao i ostali emiteri, i da mogu da se prijave na konkurs za lokalnu zonu pokrivanja kao stanice civilnog sektora. Iako to znači da treba da se privatizuju do kraja godine, direktor “Radio Subotice” Antal Biači, kaže “da se čeka dalji korak vlasti i da postoji obećanje da poslaničke grupe nađu rešenje, zbog čega je i Agencija za privatizaciju usporila proces njihove privatizacije”.
Direktor radija ocenjuje da se “Radio-televizija Vojvodine bavi opštim stvarima, i ne može zadovoljiti potrebe nacionalnih manjina za lokalnim informacijama.
Za razliku od elektronskih medija, osnivačka prava štampe na jezicima manjina pripala su Savetima nacionalnih manjina. Direktor lista “Libertatea” i član Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Niku Čobanu ističe da mediji na jezicima manjina ne mogu bez pomoći države.
– Glasila nacionalnih zajednica u drugim zemljama finansira država, a osnivači su njihove nacionalne zajednice. I mi u radnoj verziji zakona o izborima i ovlašćenjima nacionalnih saveta manjina predlažemo da Saveti, osim štampanih medija osnivaju i RTV stanice – kaže Čobanu, objašnjavajući da “Libertateu”, koja postoji duže od šest decenija, i dalje, sa 69 odsto finansira država.
Predsednik udruženja novinara Srbije, Nino Brajović, smatra da nije dobro da Nacionalni saveti budu osnivači medija, sve dok se finansiraju iz budžeta i predstavljaju političke stranke nacionalnih manjina. Obavezu pomoći medijima nacionalnih zajednica, kaže on, treba uspostaviti na svim nivoima vlasti, a najbolje bi bilo da se imovina manjina pokloni tim glasilima, i zaposleni postanu vlasnici.


S. Remić

Tagovi

Povezani tekstovi