Nema potrebe za abolicijom

– Nema razloga da se poseže za abolicijom pošto Bodrožić nije kriv, a zahtevom i pristankom na aboliciju on bi praktično priznao krivicu – precizirala je Biljana Kovačević Vučo, Bodrožićeva pravna zastupnica, insistirajući na odgovornosti svih sudija, ali i ministra pravde Zorana Stojkovića.


Tokom jučerašnje konferencije za novinare, održane u Nezavisnom udruženju novinara Srbije povodom najnovijih presuda o kojima je naš list juče opširno izvestio, najtuženiji novinar u Srbiji objasnio je da mu je zbog raznih kazni izrečenih po tužbama na tekstove objavljene u Kikindskim već stavljena zabrana na dve trećine zarade i da nije bio u stanju da plati još 32 hiljade dinara.
– Rekao sam sudiji da ću platiti kada me država obešteti u skladu sa Odlukom Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija – objasnio je Bodrožić.
Predsednica NUNS Nadežda Gaće apostrofirala je odluku Vrhovnog suda Srbije kojom je kao neosnovan odbijen zahtev republičkog tužioca Jovana Krstića za zaštitu zakonitosti u slučaju (ne)sprovođenja Odluke Komiteta UN u kojoj je državi Srbiji (i Crnoj Gori) preporučeno da Bodrožića obešteti kada je reč o sporu sa Dmitrom Šegrtom, nekadašnjim visokim funkcionerom SPS i direktorom preduzeća „Toza Marković“.
– Očekujemo i da će dve predstavke pred Sudom u Strazburu biti pozitivno rešene – rekao je Bodrožić i dodao da će te milionske iznose zbog presude sudija koje rade po ideloškom diktatu, faktički, plaćati svi građani Srbije, pošto se obavezna naknada po odlukama iz Strazbura daje iz budžeta.
Navodeći da se na slučaju Bodrožić brane prava i dostojanstvo svih građana i novinara, ali i same države „koja toga nije svesna“, Nadežda Gaće je kazala da se više uglednih javnih ličnosti i institucija javilo da plati kaznu umesto Bodrožića i izrazila nadu da će ta vrsta donatorstva moći da se realizuje u korist svih tuženih novinara, ali da u konkretnom slučaju treba insistirati i istrajati na tome da država obešteti Željka Bodrožića.


J. J.


 

Tagovi

Povezani tekstovi