Studio B hoće da postane javni servis

Poslednji prospekt Agencije – za Studio B – objavljen je 6. aprila. U njemu je navedeno da ova RTV ima 297 zaposlenih, a u 2006. imala je poslovne prihode od 4.313.946 evra i rashode od 3.887.700 evra.


Iz Ministarstva kulture i medija nezvanično je najavljeno da će uskoro biti usvojen novi pravilnik o načinu privatizacije ovih medija koji će pojednostaviti proceduru privatizacije. Među izmenama je i pojednostavljenje procedure za dobijanje saglasnosti Republičke radiodifuzne agencije za promenu vlasničke strukture. Do sada je bilo predviđeno da se traži saglasnost RRA pre ulaska u taj postupak, ali je to promenjeno, pa će se saglasnost tražiti posle aukcije ili tendera, a pre zaključenja ugovora. Zahvaljujući tome, RRA će prilikom provere imati u vidu samo jednog potencijalnog kupca – onog koji da najbolju ponudu.


Studio B je 38. elektronski medij čiji prospekt je objavila Agencija za privatizaciju, a u ovoj medijskoj kući su upozorili da je prikupljanje ponuda zainteresovanih oglašeno prvog dana praznika, čime je skraćen rok za prikupljanje pisama o zainteresovanosti. Studio B je povodom toga izdao saopštenje u kojem se postavlja pitanje „zašto je ispoljena tolika žurba u postupku privatizacije i time skraćen rok“. Objavljivanje prospekta je bio još jedan povod da se iz Studija B uputi poruka da su „inicijativu da Studio B ostane javni regionalni servis podržali gotovo svi zaposleni“. U javnosti se već izvesno vreme vodi polemika o formiranju javnih regionalnih servisa, a za ovakvu inicijativu do sada su se založili predstavnici više RTV kuća u Srbiji, poput Radio Kragujevca, Radio Subotice, RTV Novog Pazara, Radio Leskovca, Radio Valjeva i Televizije Preševo.


Predsednik Udruženja akcionara Studija B Zoran Ostojić ukazao je i na pravno-imovinski problem jer su mali akcionari tužili upravu i Agenciju za privatizaciju i tražili privremenu obustavu privatizacije dok se problemi ne reše. Oni zahtevaju poništenje odluke UO iz 2005. godine da se iz poslovnih knjiga izbriše privatni kapital, a akcionarima se isplate naknade za deonice koje su otkupili u procesu svojinske transformacije 1991.


 


 

Tagovi

Povezani tekstovi