Rasplet Ćuruvijinog ubistva?

Posle pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrđeno je da su Ćuruviju danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti, koji su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa „zadatka“. Konkretniji rezultati u vezi sa ovim ubistvom očekuju se nakon istražnih radnji koje sprovodi istražni sudija Specijalnog suda. Krajem prošle godine Specijalno tužilaštvo preuzelo je predmet i predalo sudu zahtev za sprovođenje istražnih radnji.

Zahtev upućen sudu sadrži više desetina stranica sa novim dokazima, predloženo je saslušanje oko 100 svedoka, kao i „rekonstrukcija, prostorna i vremenska analiza“ toka tog zločina.


Do sada su saslušani skoro svi pripadnici Devetog odeljenja beogradskog DB koji su bili zaduženi za tajno praćenje Ćuruvije. Pred istražnim sudijom pojavili su se i pojedini pripadnici UBPOK i kriminalističke policije koji su radili na predmetu posle 5. oktobra 2000. godine. Saslušana je i Branka Prpa, Ćuruvijina nevenčana supruga, koja je bila sa njim u trenutku ubistva. Pošto predmet ima oznaku službene tajne, javnosti nisu dostupne informacije o tome ko je sve saslušan i šta je govorio.
U maju će se nastaviti istražne radnje saslušavanjem preostalih svedoka, a nakon toga će biti zakazana rekonstrukcija ubistva, kako je predložilo tužilaštvo.


U rekonstrukciji atentata može da pomogne i službena beleška pripadnika beogradskog centra DB, u kojoj je navedena tačna satnica kretanja Slavka Ćuruvije na dan ubistva. Ovaj pripadnik DB svedočio je da je na mestu zločina video beli „golf 3“ identičan vozilu kojim su raspolagali pripadnici Devetog odeljenja. Kasnije je utvrđeno da je za taj auto bio zadužen Ratko Romić, pripadnik DB. On je i viđen u tom vozilu, koje je parkirano neposredno pre ubistva ispred ulaza u Lole Ribara 35, gde je Ćuruvija


(Ag.- I.C.L.)

Tagovi

Povezani tekstovi