Zašto država ćuti

Beograd – U Svetogorskoj ulici broj 35, gde je na Uskrs pre osam godina, ispred svog stana, ubijen novinar Slavko Ćuruvija, juče su članovi njegove porodice, prijatelji i kolege, zapalili sveće, položili vence i izrazili gorčinu zato što ni posle toliko vremena država nije otkrila počinioce i nalogodavce ubistva.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće podsetila je da je Ćuruvija ubijen zbog svog mišljenja i zapitala se „gde su danas predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti?“ Prema njenim rečima, dolazak predstavnika vlasti bio bi znak da država želi da dođe do istine, a ovako, smatra Gaće, možemo zaključiti da država to ne želi, ni osam godina posle mučkog ubistva. Predsednica NUNS je podsetila da je u vreme ubistva Ćuruvije na vlasti bila „crveno – crna“ koalicija.


I Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije, rekao je da „sumnjamo da se u vrhu bivše vlasti nalaze odgovorni za ovaj zločin. Brajović je naglasio da ne postoji savršen zločin, već da „postoji samo savršena nespremnost da se razotkriju mehanizmi zločina“. Predsednik UNS je juče podsetio i da nisu otkriveni počinioci i nalagodavci ubistva novinara Milana Pantića u Jagodini, kao i da mora da se reši slučaj smrti novinarke Dade Vujasinović pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.
Advokat Nikola Barović za Danas kaže: Ako Koštunica i Tadić nemaju ništa protiv, tužilaštvo bi do početka leta moglo da podigne optužnicu za ubistvo Ćuruvije.
Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, na pravoslavni Uskrs u ulazu svoje zgrade u Svetogorskoj ulici broj 35. Za njegovo ubistvo do danas nema osumnjičenih. Neposredno nakon pada Slobodana Miloševića sa vlasti, januara 2001. godine, do javnosti je došao čuveni dosije „Ćuran“, dokument Službe državne bezbednosti Srbije o praćenju Slavka Ćuruvije, skoro do poslednjeg minuta kobnog dana. Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal predalo je krajem prošle godine Specijalnom sudu zahtev za sprovođenje istražnih radnji u vezi sa Ćuruvijinim ubistvom.
U okviru pretkrivičnog postupka do danas je saslušano 70 osoba, a predmet će nakon toga biti vraćen tužilaštvu da bi se utvrdilo da li ima dovoljno elemenata za pokretanje istrage. Inače, kao jedan od osumnjičenih za Ćuruvijino ubistvo najčešće je pominjan Nikšićanin Luka Pejović, koji je ubijen još 5. decembra 2000. u blizini svoje kuće u Dinarskoj ulici. Napadač ga je sustigao i „overio“ sa dva hica u glavu. Sa njim je ubijen i njegov prijatelj Radule Kasalica. Mediji su prenosili da je on bio poznat kao pripadnik crnogorskog klana u beogradskom podzemlju.


Z. P. – A.R.

Tagovi

Povezani tekstovi