B. Pavićević: Napadi na novinare postali pravilo

Ona je za novosadski „Dnevnik“ ocenila da su napadi na Dejana Anastasijevića, Dinka Gruhonjića, Željka Bodrožića, ispadi koji su pratili suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića, širenje govora mržnje i šovinizam, svojevrsna „osveta onih čije ideje su poražene u izgubljenim ratovima devedesetih, a koji su se ponovo osetili moćnima“.
 „Sve se to dešava zbog onog kauzaliteta da nismo rasvetlili ubistvo Ćuruvije, da nije završen proces za ubistvo Đinđića, da nije izručen Mladić, da nije prihvaćena deklaracija o Srebrenici, da se nismo pobunili protiv granatiranja Sarajeva ili Vukovara“, kazala je ona.
Prema njenim rečima, „sasvim je očigledno da je Srbija u vanrednom stanju“ i samo je pitanje trenutka da se to stanje kao takvo i zvanično prozove, dok je, kako je navela, postojanje tehničke vlade „posebno frapantno jer predstavlja oličenje neodgovornosti“.
„Ti ljudi koji sebe nazivaju tehničkom vladom rade samo ono što im se dopada, ili pak ne rade ništa, kao i poslanici koji sede u našem parlamentu, a koji zapravo ne funkcioniše, ali oni ipak primaju plate. Još je strašnije što to, izgleda, ne tangira javnost u dovoljnoj meri“, kazala je Borka Pavićević.
Udruženje stranih dopisnika u Grčkoj osudilo je prošlonedeljni bombaški napad na novinara beogradskog nedeljnika „Vreme“ Dejana Anastasijevića. U saopštenju piše da „Udruženje stranih dopisnika u Grčkoj izražava duboko žaljenje i gnušanje zbog neizazvanog napada sa dve ručne bombe na nezavisnog novinara Dejana Anastasijevića“.
– Protivimo se svakom ometanju novinarskog rada i podržavamo jačanje slobode štampe u čitavom svetu, izražavajući svu podršku Anastasijeviću – piše u saopštenju.


 R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi