Nalog izdat nakon analize uzorka DNK

Međutim, naš list je došao do podatka da je tek po završenoj analizi policija preuzela nalog za veštačenje od dežurnog istražnog sudije Trećeg opštinskog suda Dušanke Janković.
Istražni sudija Janković je 18. aprila izdala naredbu policiji čiji su službenici došli kod nje i čekali da naloži da se DNK veštačenje obavi ili na Biološkom institutu, ili na Institutu za sudsku medicinu.
Dragoljub Žarković, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme kaže za Danas da nema informacija o toku istrage u vezi s atentatom na njihovog kolegu i prijatelja Anastasijevića. Kako tvrdi, niko od nadležnih ni o čemu u vezi sa slučajem nije obaveštavao redakciju.


Milan Škulić, profesor kriminalistike i krivičnog procesnog prava Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže da mu nije jasno zbog čega je naredba tražena tek posle veštačenja i da to jeste čudna okolnost.
– Očigledno je došlo do neke zbrke u potezima. U svakom slučaju, u pretkrivičnom postupku po zakonu policija može da odredi potrebe veštačenja, osim obdukcije i ekshumacije leševa. Tada je potrebna naredba istražnog sudije – kaže Škulić za Danas.


Prema njegovim rečima, ukoliko je DNK analiza zaista rađena bez naloga policija je bez potrebe naknadno tražila taj papir. Sve ovo, navodi Škulić, može da ukazuje na to da onaj ko je tražio nalog nije znao da je veštačenje već urađeno ili da je, pak, neko ko je nastavio istragu tražio novo veštačenje.
Kako saznajemo, MUP dokaze za predmete kojima iz određenih razloga daje prioritet šalje na veštačenje u Institut za fiziologiju pri Biološkom fakultetu, a ne u Institut za sudsku medicinu koji, kako navode naši sagovornici, jedini ima sertifikat koji ih definiše kao relevantne za DNK analizu.
Takođe, kako naš list saznaje, policija obično šalje na Biološki institut slučajeve kod kojih ne postoji potrebna naredba za analizu.
Institut za sudsku medicinu je specijalizovana ustanova za ovaj tip analiza, a Biološki fakultet radi kliničko-genetičke analize, odnosno utvrđuje je li neko bolestan od nečega i radi naučne radove.
U svakom predmetu sud donosi naredbu u kojoj određuje veštaka i veštačenje i postavlja zahteve o čemu se veštak mora izjasniti. Uz naredbu suda dostavljaju se tragovi za analizu. Policija može da napiše zamolnicu nekoj ustanovi koja se bavi veštačenjem i da se bez naredbe, na osnovu toga, uradi veštačenje, navodi sagovornik Danasa.
Kako Danas saznaje Siniša Važić, predsednik Okružnog suda, razgovarao je ovih dana sa sudijama i skrenuo im pažnju da dežurne istražne sudije ne smeju da prihvataju sugestije policije šta da napišu u naredbi za DNK veštačenja, kao i da ne sme više da se događa da ne izlaze na lice mesta prilikom uviđaja.


Jasmina Čolak

Tagovi

Povezani tekstovi