Veliko nepoverenje građana prema vlasti

Šabić je istakao da je neophodna stalna edukacija, kako građana tako i zaposlenih u državnim organima, o značaju Zakona o dostupnosti informacija.
– U organima vlasti još nisu svesni činjenice da je ovaj zakon doneo jedno ozbiljno pravo građanima i medijima. Kod njih se zakon još tretira kao neko kozmetičko sredstvo, povezano sa zahtevima Evropske unije, a ne kao imperativna norma – naglasio je Šabić.


On je rekao da je posle intervencije Povereništva jedna polovina pritužbi građana i novinara na pojedine institucije koje nisu želele da daju određenu informaciju po zakonu rešena, ali da i dalje ostaje problem ostatka zahteva koji nije rešen.


– Ukoliko želimo da pristupimo Evropskoj uniji, to ne smemo da dozvolimo. Ako nemamo veru i državne institucije nemaju autoritet, onda se pitam kako ćemo uopšte rešavati probleme korupcije i kriminala, i kako ćemo vratiti poverenje građana.


– Prema merenjima poverenja građana 2001. godine, na lestvici od jedan do deset, zabeležili smo skok od jedinice na dvojku. Ove godine poverenje građana ocenjeno je sa trojkom, tako da smo delili 90. i 92. mesto sa zemljama Afrike, Gabonom i Surinamom – saopštio je poverenik za informacije od javnog značaja.


Sina

Tagovi

Povezani tekstovi