Jedna frekvencija , a osam kandidata

Predstavnici “Pan radija “, koji postoji još od 1990. godine i kome je osnivač Savez slepih i slabovidih Vojvodine, naveli su da ovaj radio ima dugu radijsku tradiciju i da je njihova spacifičnost što je deo programa namenjen i invalidnim slabovidim licima. “Radio-Šajkaška” iz Veternika je, po navodima njihovih predstavnika, komercijalni radio, koji poseduje svoj poslovni prostor i emituje muzičko-inforemativni program, ali su članovi Saveta RRA zamerili što u programskoj koncepciji nema autorskih emisija, ni zaposlenih novinara. Program na srpskom i romskom emituje “Bos radio”, te su njegovi predstavnici ovu svoju specifičnost istakli kao prednost. Članovi nezavisnog regulatornog tela su zamerili što je u programskoj koncepciji planirano da se tokom celog dana emituju muzičke želje i pozdravi i horoskop, a da je tek u večernjem terminu emisija na romskom jeziku. Vlasnica, direktorka i glavna i odgovorna urednica “Radio-Planete” Tanja Jakovljević navela je da ovaj radio postoji od 2003. godine, da upošljava 10 radnika i ima sopstveni poslovni prostor. Specifičnost je i učešće ovog medija u brojnim akcijama humanitarnog karaktera. „Radio-Delta” postoji od 1999. godine i predstavio ga je vlasnik Dragan Đukić, koji je naveo da ova stanica poseduje tri studija, osam montažnih jedinica, sopstveni vozni park i poslovni prostor. U vrhu je slušanosti na ovim prostorima i, ukoliko dobiju licencu za ovaj region, planiran je dalji razvoj. Jedini radio koji još uvek nije u etru, a koji je konkurisao za regionalnu novosadsku frekvenciju, jeste „Radio-Infiniti”, čiji je vlasnik Milorad Vulić. Naglašeno je da bi on emitovao urbane programske sadržaje namenjene mladim ljudima, evropski orijentisanim, deo programa bi bio edukativan, a pratio bi i dešavanja u gradu i okolini.


Za jednu subotičku frekvenciju su konkurisala tri emitera i to: Javno preduzeće “Radio-Subotica”, “Radio-Panon “ i “Radio-Palić”. Direktor JP „Radio-Subotice“ Antal Biači naveo je da ovaj radio postoji 39 godina, zapošljava 63 radnika, da se trenutno emituje na dve frekvencije i tri jezika, srpskom, mađarskom i hrvatskom, i pokriva signalom opštine Senta , Kanjiža i Subotica. Slavica Daković, urednica programa na srpskom, navela je da je ovaj radio u proteklom periodu svojim višejezičnim edukativnim i informativnim programom uspevao da zadovolji potrebe svih manjina u ovom regionu i očuva multikulturalnost, višejezičnost i duh tolerancije. LJiljana Dulić, urednica programa na hrvatskom, rekla je da se dnevno emituje tri sata njihovog programa i da je po tome ovaj radio jedinstven. S obzirom da se kao javno preduzeće nalazi u procesu privatizacije, njegovi predstavnici su naveli da su od Agencije za privatizaciju dobili potvrdu da se sa promenom vlasničke strukture stalo do okončanja i dodele frekvencija. Članovi Saveta RRA su tražili objašnjenje od direktora Antala Biačija o njegovom statusu u osnivačkom odboru Fonda “Panonija”, koji je takođe konkurisao. Za subotički frekventni region je konkurisao i “Radio-Panon”, koji se još nije našao u etru i čiji je osnivač Fond “Panonija”. Budući program ove stanice predstavila je glavna i odgovorna urednica Ildiko Arpaši. Ukoliko ovaj radio dobije licencu, program će emitovati isključivo na mađarskom. Ovaj radio sa 10 zaposlenih nalazi u prostoru koji je izgrađen sredstvima mađarske vlade. Članovi Saveta RRA su tražili objašnjenje i potvrdu o vlasništvu finansiranom inostranim kapitalom, kao i uveravanja da program ove stanice neće biti pod uticajem jedne političke stranke, s obzirom da se u osnivačkom odboru nalaze aktivni političari i pripadnici samo jedne od tri stranke mađarske nacionalne manjine. Za istu frekvenciju konkurisao je i privatni komercijalni specijalizovani „Radio-Palić”, koji pored ostalog emituje i turističke informacije.


Sa članovima Saveta RRA juče su razgovarali i predstavnici “Radio- Pančeva”, “ Radio-Zrenjanina” i “Radio-Santosa”, a predstavljanje još 13 emitera koji su konkurisali za regionalne frekvencije završava se danas.


M. Živić

Tagovi

Povezani tekstovi