Evropskoj federaciji novinara

Niš – Sindikat novinara i Udruženje novinara Srbije juče su uputili dopis Evropskoj federaciji novinara u kojem traže da izvrše pritisak na (još aktuelnu) republičku Vladu kako bi savetnik za medije ministra za rad i socijalnu politiku Miroslav Milanović, koji je i direktor i glodur nedavno privatizovanog niškog dnevnika Narodne novine, „prestao da krši zakon i sindikalne slobode“ zaposlenih u tom listu. Sam Milanović je, pak, negirao optužbe, uz ocenu da njihov krajnji cilj nije zaštita sindikalnih prava, već „rušenje ugleda kuće i poništenje privatizacije Narodnih“. „Molimo Vas da uputite protest Vladi Srbije i ministru za rad Slobodanu Laloviću zbog toga što njegov savetnik za medije Miroslav Milanović nezakonito kažnjava novinare – sindikalne poverenike u niškim Narodnim novinama. Takođe predlažemo da protest uputite i novom vlasniku Narodnih novina (niškom biznismenu, p.a.) Tomislavu Radomiroviću“, navodi se u dopisu Evropskoj federaciji novinara koji su potpisali Dragana Čabarkapa (u ime Sindikata novinara Srbije) i Nino Brajović (ispred UNS).


Smenivanja


U dopisu se precizira da direktor i glodur Narodnih u poslednje vreme kažnjava urednike i sindikalne poverenike zbog sindikalnih aktivnosti, a pri tom je zaposlen u Ministarstvu za rad Republike Srbije i nalazi se na bolovanju. U njemu se podseća da je Milanović 11. aprila ove godine smenio urednike Slobodana Krstića i Branislava Miltojevića samo zbog učešća na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru u Beogradu, u organizaciji Sindikata novinara Srbije. Na toj konferenciji se govorilo o socijalnom položaju novinara, posebno o nepoštovanju kolektivnih ugovora u listovima Politika, Večernje novosti i Narodne novine.
U pismu Evropskoj federaciji novinara navodi se da je „direktor Milanović Krstića i Miltojevića odmah smenio s mesta urednika, uz nespretno obrazloženje da ne mogu da budu urednici i sindikalni aktivisti u isto vreme, što je bez pravnog osnova. Naprotiv, time se krše članovi 18 – 21 Zakona o radu Srbije koji sprečavaju diskriminaciju zaposlenih po osnovu sindikalne delatnosti“.
Sindikat novinara Srbije je na to javno reagovao, posle čega je direktor Milanović dodatno kaznio Krstića i Miltojevića tako što ih je rasporedio na mesta dopisnika iz Prokuplja i Bele Palanke koji su 35 kilometara udaljeni od Niša. „Iako smo usmeno dobili uveravanja da će ministar za rad i socijalnu politiku (Slobodan Lalović) da ispravi nezakonite postupke svog savetnika, naše kolege Krstić i Miltojević i dalje, po kazni, putuju svakodnevno na posao van Niša“, navodi se u dopisu evropskoj novinarskoj organizaciji.


Samovolja


UNS i Sindikat novinara Srbije prethodnog dana su uputili otvoreno pismo i ministru Laloviću, pozivajući ga da „zaposlene u Narodnim novinama poštedi samovolje svog savetnika za medije Milanovića“. „Smatramo da je reč o revanšizmu i odmazdi nad zaposlenima zbog njihove legalne i legitimne sindikalne aktivnosti“, navodi se u otvorenom pismu Laloviću.
Smenjeni urednici Krstić i Miltojević preciziraju za naš list da je „pritisak Milanovića na zaposlene kulminirao prekjuče“, kada se („ubrzano“) iščlanilo 28 od ukupno 39 članova ovog sindikata koji je bio većinski, jer je u listu bilo 48 zaposlenih. Oni tvrde da je direktor i glodur Narodnih „vršio ovakav pritisak na neke radnike“ i pred inspektorkom za rad Nišavskog upravnog okruga koja je došla na poziv sindikata.
Prvi čovek Narodnih Milanović negira da je sam pisao i delio zahtev za sindikalno iščlanjenje, uz tvrdnju da su to radili „sami članovi sindikata“. Zbog iznetih optužbi najavljuje da će podneti krivične prijave protiv nekih sindikalnih rukovodilaca Narodnih i predstavnika UNS i „zatražiti zaštitu“ u Vladi, NUNS i UGS Nezavisnost. – Ako bude trebalo ići ću i do Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu – kaže on.
Sindikat novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije sredinom aprila već je zatražilo od ministra Lalovića da zaštiti novinare Narodnih novina od „samovolje“ njegovog savetnika. Još tada, na konferenciji za novinare u Nišu, čelnici UNS su saopštili da je Milanović zaposlenima najavio da „hoće pismeno iščlanjenje svih članova sindikata Narodnih“, što su nazvali nezakonitim „disciplinovanjem“ kuće zbog čega će pokrenuti krivični postupak zbog diskriminacije i šikaniranja zaposlenih. Predstavnici UNS i smenjeni urednici dodali su da „ima mesta“ i preispitivanju privatizacije Narodnih jer je, kako su rekli, od nekadašnjih 113 radnika, „što milom što silom“, otišlo više od 65 radnika, uz otpremnine koje nisu iznosile (kako kolektivni ugovor predviđa) 500, već 100 evra po godini staža. Otpremnine su nekima isplaćivane na crno, čime je oštećena država.


Čašćavanje


Prozvani direktor i glodur Narodnih je i tada negirao optužbe navodeći da Krstić i Miltojević „nisu premešteni zbog sindikalnog delovanja, već zbog toga što su izostajali s posla zbog rada u sindikatu“. Precizirao je da je od dolaska novog vlasnika otišlo 65 radnika, u skladu sa Zakonom o radu, a da su otpremnine, koje jesu bile niže od onih propisanih u kolektivnom ugovoru, isplaćene samo „višku“ od 11 radnika. „Priznao“ je da je i prvoj petorici od dvadesetak zaposlenih koji su se opredelili za odlazak u novoosnovani niški dnevnik Naše isplaćena izvesna suma novca „u devizama i na ruke“. – Ali, to nisu bile otpremnine, već neformalno čašćavanje onih koji su sporazumno raskinuli radni odnos i finansijski rasteretili kuću – tvrdio je on.


Zorica Miladinović

Tagovi

Povezani tekstovi